Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Teljes családját lemészárolta, majd öngyilkos lett a magyar belügyminiszter

70 éve történt a rémtett, amikor is a magyar belügyminiszter, Zöld Sándor végzett egész családjával, majd öngyilkos lett.

Zöld Sándor már fiatal orvostanhallgatóként elkötelezte magát a kommunista mozgalom mellett. Hamar csatlakozott a Márciusi Front nevű szervezethez, majd a kommunista párt által delegált belügyi államtitkár lett. Végül az Elnöki Tanács 1950 júniusában belügyminiszterré nevezte ki. Azonban a Rákosi-érában egyik pillanatról változhatott az ember megítélése és kerülhetett egyik oldalról a másikra – írja a Blikk.

KAPCSOLÓDÓ
Várkonyi Andrea váratlan bejelentése lesokkolt mindenkit! Kiderült a nagy titok, erre senki nem számított...
1949. Magyarország Zöld Sándor államtitkár, későbbi belügyminiszterForrás: Fortepan/Magyar Rendőr

Alig pár hónappal Zöld Sándor kinevezése után Rákosi Mátyás bejelentette, hogy az utolsó hetekben felgöngyölítettek egy ellenséges csoportot, még pedig a Márciusi Front tagjait. Rákosi koncepciója szerint a tagok külföldi megbízásra, a Moszkvából hazaérkező pártvezetők ellen csoportosultak. Zöld Sándort Rákosi az 1951. április 19-i PB-ülésen már nyíltan és keményen bírálta, hogy nem bánik elég erélyesen az ellenséggel. A belügyminiszter ekkor már tudta, hogy sorsa megpecsételődött. Rá mindenképpen börtön, teljes jogfosztás vár, ám azt nem akarta, hogy imádott családja szenvedjen a meghurcolása miatt.

KAPCSOLÓDÓ
Kiderült:Ennyi lesz a büntetés, ha valaki védettségi igazolvány nélkül ül be moziba vagy egy étterembe!

Az ülés másnapján, hazatérve Benczúr utcai lakásukba, elővette vadászpuskáját. Sorban agyonlőtte a 71 éves édesanyját, a 8 éves kisfiát, Sándort, a 6 éves kislányát, Annát. Végül a feleségével, majd saját magával is végzett. Még aznap, de már halála után mentették fel belügyminiszteri tisztéből, és párttisztségeitől is megfosztották.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!