Connect with us

Pénzügy

Nők 40+ nyugdíj 2024 BEJELENTETTÉK! Erre senki nem számított, így változik a nyugdíjszámítás menete!

Nők 40+ nyugdíj 2024 – Erre senki nem számított, így változik a nyugdíjszámítás menete!

Nők 40+ nyugdíj 2024 – Erre senki nem számított, így változik a nyugdíjszámítás menete!Több változás is történt a nyugdíjak terén 2024-ben, amelyet nemrég az egyik szakportál közölt le egy részletes összesítésben.

A NyugdíjGuru közölte le azt az összesítést, amelynek középpontjában a nyugdíjakat érintő változások állnak, és amiről az Index is hírt adott.A cikkből kiderül, hogy a nyugdíjkorhatár továbbra is 65 év. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy megnyílik a nyugdíjba vonulás lehetősége az 1959. január 1. és december 31. között született személyek számára. Nem változnak a nők kedvezményes nyugdíjának feltételei sem. Vagyis egy  nő a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése előtt idén is akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt. Azon belül pedig legalább 32 év, munkával szerzett szolgálati időt.

Az öt- vagy több gyermekes édesanyák jól járnak

Utóbbi feltétel viszont 30 évre csökken, ha egy gyermeke súlyosan fogyatékosnak minősül. Az öt- vagy több gyermekes édesanyák pedig az ötödik gyermektől számítva egy-egy évvel, de összesen legfeljebb 7 évvel csökkenthetik a szolgálati időre vonatkozó feltételt.

A nyugdíj 2024. január 1-től 6 százalékkal emelkedett. Az egy százalékpontnyi nyugdíjemelés mintegy 60-65 milliárd forint lehet, így a költségvetésnek 360-390 milliárd forintba kerülhet az idei emelés.

A gyűjtés arra is kitér, hogy a 13. havi nyugdíjat a február havi nyugdíjjal együtt utalják. Ami költségvetési vonzatát tekintve 449 milliárd forint, a tavalyi 419 milliárd forinthoz képest.

Emellett 2024 novemberében lehetséges lehet kiegészítő nyugdíjemelés vagy egyösszegű kompenzáció. Amennyiben az éves infláció mértéke meghaladná a januári emelés mértékét.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top