Connect with us

Gasztro

Habkönnyű pálinkás francia fánk – ilyet még biztos nem kóstoltál!

Szükségünk van a segítségedre, hogy ezen a közösségi hálózaton maradhassunk. Irj valamit a bejegyzéseinkhez (igen,  finom vagy egy mosolygós hangulatjel megteszi), hogy a Facebook ne tüntesse el a receptjeinket.

Habkönnyű pálinkás francia fánk – ilyet még biztos nem kóstoltál!

Hozzávalók
A tésztához:
125 ml víz
25 gramm vaj
75 gramm liszt
15 g kukoricakeményítő (nem kötelező)
2 tojás
1 teáskanál ecet (nem kötelező)
1 teáskanál sütőpor (nem kötelező)

A töltelékhez:

2 cl jó minőségű pálinka
2 csésze tejszínhab
2 csomag habfixáló vagy akár használható Mascarpone is, fél császe kb.
30 gramm porcukor
1 csomag vaníliás cukor

  • Az égetett tésztához a vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, sütőport, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
  • Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást.
  • Egy nagy csillaghegyű habzsák segítségével 14 kupac tésztát nyomjunk a tepsire, és előmelegített sütőben 200°C-on kb 20 percig sütjük. Sütési idő alatt ne nyissa ki a sütő ajtaját, különben a tészta összeesik.
  • A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  • Közvetlenül sütés után mindegyik fánkról levágjuk a tetejét, és rácson hagyjuk kihűlni a tésztát.
  • A tejszínt a habfixálóval vagy maascaponével, a porcukorral egy kis kupica pálinkával és a vaníliás cukorral felverjük, és megtöltjük vele a hideg fánkokat. Adhatunk a töltelék mellé ízlés szerint lekvárt is. A barack pálinkához például jól illik egy barack lekvár, igazi ízrobbanás lesz.
  • A tetejét ízlés szerint szórjuk meg procukorral
Continue Reading

Ajanlo

To Top