Connect with us

Balesetek

Itt a lista! CSAK Ezeken a településeken kapható 3,5 millió forint ingyenpénz az új lakásfelújítási támogatásra

Megvan, hol kapható 3,5 millió forint ingyenpénz az új lakásfelújítási támogatásra

Közzétették azokat a járásokat, amelyekben a júniusban megnyíló új otthonfelújítási programban a legmagasabb összegű, 3,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A kamatmentes hitellel együtt összesen 6 millió forintos támogatásért júniustól lehet majd jelentkezni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium egy hete jelentette be az új lakásfelújítási támogatást. A várhatóan 2024 júniusától megnyíló otthonfelújítási programban az 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. Egymillió forint önrész mellett összes 6 millió forint támogatást lehet igényelni, aminek egyik része vissza nem térítendő támogatás, a másik pedig maximum 8 éves futamidejű kamatmenetes hitel.

A közvetlen támogatás összegét az igénylők jövedelme mellett az befolyásolja, illetve mekkora az átlagjövedelem abban a járásban, ahol a felújítandó ingatlan van. Az alacsonyabb jövedelmű járásokban 3,5 millió forint lehet a közvetlen támogatás és 2,5 millió forint a hitel, míg a magasabb jövedelműekben fordítva – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A két minisztérium friss közleményében megadta, hogy melyik járásokban lehet 3,5 milliós közvetlen támogatásra pályázni, és hol kapható 3 millió, illetve csak 2,5 millió. 63 olyan járás van, az átlagkereset a tavalyi országos havi bruttó átlagkereset (2023-ban 571 182 forint) 75 százaléka alatt van. Ezekben a közvetlen támogatás 3,5 millió forint lehet, míg a hitelrész 2,5 millió forint. Abban a 96 járásban, ahol az átlagkereset 75 százalék és 110 százalék között van, ott a közvetlen támogatás és a hitelrész 3-3 millió forint lehet. Az országos átlag 110 százaléka feletti átlagjövedelmű 38 járásban a vissza nem térítendő támogatás összeg 2,5 millió forint lehet, míg a hitel 3,5 millió forint. A járások listája ebben a táblázatban található:

Az országos átlagjövedelem 75%-át el nem érő járások listája / Fotó: Bank360.hu
Az országos átlagjövelem 110%-át meghaladó járások / Fotó: Bank360.hu

Amennyiben valakinek a tavalyi bruttó átlagjövedelme meghaladta az országos átlag 130 százalékát (742 560 forintot), akkor a lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt (3,5 millió forint) és a legalacsonyabb támogatási részt (2,5 millió forint) kaphatja.

A program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete pedig az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. lesz. A magánszemélyek az igényléseiket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain tudják majd benyújtani, tehát csak olyan pénzintézetnél lesz erre mód, ahol ilyen van.

A közlemény szerint az új lakásfelújítási támogatás igénylésére várhatóan nyár elejétől 2026 végéig lesz mód, de az utóbbi időpont alighanem csak elméleti, hiszen a 108 milliárd forintos uniós támogatási keret a 18-20 ezer lakás felújítására lesz elegendő. Szinte biztosra vehető, hogy ez a szám az igénylési lehetőség megnyílta után napokon vagy akár órákon belül betelhet. A minisztériumok szerint a pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet.

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás: épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal. Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg. Ezt energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni – hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top