Connect with us

Egyéb

Figyelem! Bejelentették az új tilalmat, ami megszegi hatalmas pénzbírságra számíthat!

Kezdetét veszi a tűzgyújtási tilalom 2024-ben

Fontos információkat közöltek!

2024-ben markáns bejelentés látott napvilágot: a tartós meleg és csapadékhiány miatt április 9-től tűzgyújtási tilalom lépett életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ennek hatására a korábban már Hajdú-Bihar vármegyében érvénybe léptetett tilalom érintett területeinek száma immáron négyre nőtt.

Aktualitások

A tavaszi napsütéses, nyárias idő hatására gyorsan kiszáradt az erdőkben lévő hulladékból és holt leágazásokból álló könnyű biomassza, valamint az erdők melletti területek is. Az Alföld talajviszonyai is kissé kiszáradtak, a lehullott nyárfa virágzat tovább fokozza a tűz gyors behatolását az erdőket borító társulásokban. Már kisebb szél vagy lejtő esetén is könnyen terjedő lakástüzek alakulhatnak ki a száraz biomassza miatt, ezáltal emelkedik a tüzek intenzitása. A látványosan magas, 15-30 méteres lángnyelvekkel küzdő felszíni tüzek koronatűzzé fejlődhetnek – így összegezte a jelenséget közleményében a Nébih.

A következő napokat tekintve nem prognosztizálható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot. E veszély okán, a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével fokozottan tűzveszélyes időszakot hirdetett 2024. április 9-től Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Emellett az intézmény továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében.

Fontos

A Nébih apellál a nagy közönség fokozott elővigyázatosságára a tűzveszélyes időszakban. Fontos, hogy gépkocsikból ne dobjuk ki a cigarettacsikkeket, mivel ezek az útszéli vegetációt könnyedén meggyújthatják. Emellett belterületen is érdemes óvakodni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, hiszen az égő szemételemek – a füsttel együtt – sok száz méteres távolságra is tűzvészhez vezethetnek.

Fontos féunem, hogy a tűzgyújtási tilalom idején erdőkben és fásításokban, valamint ezek 200 méteres közelségében lévő külterületi ingatlanokon tűzgyújtás szigorúan tilos. A korlátozás időtartama alatt sem engedélyezett a tűzrakás az erre kijelölt erdei tűzhelyeken sem.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top