Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mennyiből lehet megélni Magyarországon? Legtöbben már ennyivel beérnék!

A magyarok relatív többsége szerint havi 250-350 ezer forintos nettó havi fizetés szükséges a tisztes megélhetéshez – derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. A Budapesten élők többsége ennél többet, legalább 350 ezer forintot szeretne keresni.

Mennyi pénz kell a tisztes megélhetéshez? A magyarok válaszoltak

Képünk illusztráció.

A skála egyik végpontját az a két százalék jelenti, aki havi nettó 150 ezer forint alatti nettó fizetéssel is beérné, míg a másikon az a hét százalék található, amely félmillió forint feletti havi fixtől lenne boldog.

A kutatás keretében feltett kérdés, miszerint “Hogy látod, Neked mekkora nettó havi fizetés szükséges a tisztes megélhetéshez?” szándékosan volt pontatlan. Ez a fogalom gyakorlatilag mindenki számára mást jelent, még a tipizálás is nehéz.

A Napi.hu és a Pulzus korábbi kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok többsége (80 százaléka) egyetért azzal, hogy az Orbán-kormány vezesse be az általános alapjövedelmet. Ezen belül 53 százalék szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell lépni, míg további 27 százalék szerint ezt csak fokozatosan, az érintettek megkérdezésével lehet megtenni. Az intézkedésre nemmel voksoló 20 százalékon belül az összes válaszadó 14 százaléka osztja azt a véleményt, hogy az alapjövedelem országos bevezetésére itthon azért nincs szükség, mert ilyen rendszer valójában még egy országban sem működik, így valószínűleg túl kockázatos volna elsőként ilyet lépni, míg 6 százalékuk úgy véli, hogy egy ilyen rendszer túl sokba kerülne az államnak.

A mostani kutatásból az is kiderül, hogy a férfiak szerint nagyobb összeg szükséges tisztességes megélhetéshez. Az erősebbik nem képviselőinek 8 százaléka voksolt ugyanis a félmillió feletti nettóra, a nők 6 százalékával szemben. A férfiak körében is a legnépszerűbb választás (40 százalék) a havi 250-350 ezer forintos nettó fizetés, a nők körében ez az arány 38 százalék. Amíg a férfiak körében a második leginkább támogatott válasz (28 százalék) a 350-500 ezer forint közötti nettó fizetés volt, addig a nők számára a második helyre a 150-250 ezer forint közötti havi nettó (31 százalék) került.

A kutatásról bővebben itt olvashat.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!