Connect with us

Pénzügy

Minden napra 4 972 Ft – Ez a készpénzes támogatás az év végéig jár, sokan nem is tudnak róla!

Minden napra 4 972 Ft – Ez a készpénzes támogatás az év végéig jár, sokan nem is tudnak róla!

Minden napra 4 972 Ft – Ez a készpénzes támogatás az év végéig jár, sokan nem is tudnak róla! Ha egy személy szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül, ő alanyi jogon jogosult közgyógyellátásra. Azok számára, akik gazdaságilag és egészségügyileg is rászorulnak, kijárhat a közgyógyellátási igazolvány, amellyel a személy egészségi állapotának megőrzése és helyreállítása érdekében felmerült költségei csökkenthetőek.

(Ebben az esetben a beváltókártyát helyi önkormányzatukhoz kell benyújtaniuk, orvosi javaslattal együtt.)

Az igazolványt az emelt összegű családi pótlékra jogosító orvosi igazolás alapján a lakhely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője állítja ki. A kiállított igazolvánnyal térítésmentesen lehet kiváltani a közgyógyellátás keretébe eső gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket a gyógyszertárakban.

A közgyógyellátáshoz tartozó segédeszközök, gyógyszerek és ellátások listáját külön jogszabály foglalja magában. Megfelelő indoklással szakorvos vagy háziorvos javaslatára a háziorvos is felírhat gyógyászati eszközöket. Ilyenek például az ortopéd cipő, a szemüveg, a kancsalság elleni szemtapasz, a hallókészülék, a csecsemőkocsi, a kerekesszék stb. Az egyéni gyógyszerkeret a betegek rendszeres gyógyszerszükségletét támogatja, míg az eseti gyógyszerkeret a hirtelen fellépő betegségek gyógyszer-igényét. Egy hónapban legfeljebb 12.000 forintot, évente pedig legfeljebb 6.000 forintot lehet igénybe venni ebből a keretből. A gyógyszer támogatott részét nem lehet részben a gyógyszer-keretből, részben pedig a jogosult magánköltségéből állni.

Ha a gyógyszer támogatott díja nem fedezhető az egészségbiztosító által a három hónapos időszakra biztosított gyógyszer-keretből, akkor azt a jogosultnak kell állnia. Ebben az esetben a hátramaradó összeg a következő három hónapos időszakra biztosított gyógyszer-keretet növeli a jogosultsági éven belül.

(A fenti szabályozások a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 49-51. §-ában, a 4/A. §-ban (a jogorvoslatról), valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének, megállapításának és folyósításának részletes szabályait rögzítő 63/2006. (III. 27.) Kormányrendelet, 2007. évi LXXI. törvény 36. § (10) bekezdésében találhatóak.) Az újabb híreinkért látogasson vissza hozzánk!

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top