Connect with us

Pénzügy

Nem kell többé óraleolvasás! 2024 Május 1-től előretört az energiahaladás, fontos bejelentés érkezett!

Nem kell többé óraleolvasás! 2024 Május 1-től előretört az energiahaladás, fontos bejelentés érkezett!

Ólomkorszak a múlté! Lépjünk tovább a digitális energiáról!

Májustól búcsúzhatunk a villanyóra-leolvasástól! A magyar villamosenergia-hálózat fejlesztése a célegyenesben: több mint 165 ezer okosmérőt szerelnek fel E.ON fizetőterületén, miután a cégcsoport 10 milliárd forintot fektetett projektjébe. A jövő itt van már: ha a nap ragyog, hazánk energiaszükségletét kiegészítve a Paksi Atomerőművel, már magunk is képesek vagyunk fedezni.

Az E.ON Hungária Csoport által telepített új okosmérők, szemben a hagyományos fogyasztásmérő berendezésekkel, képesek a teleolvasásra – innen kezdve a fogyasztóknak nem kell többé törődniük a villanyóra leolvasásával. Az E.ON-hoz elküldött adatok új lehetőségeket teremtenek a hibák felderítésében és javításában. Az okosmérők a napelemmel rendelkező háztartások számára nélkülözhetetlen az áramfelhasználás és a lehetséges betáplálás nyomon követése érdekében. Ezt a fejlesztést Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) program keretében végzik, magyar kormányzati előfinanszírozással és támogatással.

Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója, Guntram Würzberg szerint ez fontos fejlesztés, amely nem csak az ügyfelek kényelmét növeli, hanem támogatja a felelősségteljes energiafogyasztási kultúrát, ami lehetővé teszi a fenntarthatóbb energiafogyasztást. A vezérigazgató elmondta, hogy az infrastruktúra fejlesztése általában a színfalak mögött történik, és elengedhetetlen része az elosztóhálózatoknak, valamint az energiaátalakulásnak.

Mérföldkövet jelentő okosmérők érkeznek!

Guntram Würzberg szerint az E.ON mintegy 1 milliárd eurót tervez befektetni hálózatfejlesztésekre. Az okosmérők a hagyományos villanyórán túli szerepet játszanak, valóságos információközpontokká váltak. Részletes, naprakész adatokkal szolgálnak, amelyek lehetővé teszik, többek között, hogy javítsák a szolgáltatás minőségét. Nincs szükség a mérők leolvasására, a szolgáltatás hasonló lesz, mint amit egy telekommunikációs cég nyújt.

Költséghatékonyabb az okosmérő, mint a műanyag doboz, amibe beleteszik!

A 10,1 milliárdos hálózatfejlesztés 165 ezer okosmérő telepítését jelenti, ahol az összes telepítési költséget figyelembe vették. Ennek átlagos költsége egy mérőre vetítve körülbelül 61 ezer forint, ami kevesebb, mint a mérőóra „helyének”, a „fogyasztásmérő szekrénynek” a költsége, ami lényegében egy műanyag doboz. A két ár közti jelentős különbséget az okozhatja, hogy az E.ON olyan nagy mennyiségben vásárolt okosmérőket, hogy a „mennyiségi kedvezmények” miatt alakult ki ez az anomália.

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint a magyar fogyasztók a beruházások révén sokkal pontosabb információkkal rendelkeznek majd saját fogyasztásukról, amivel tudatosabban tudják energiát felhasználni.

„Nemzetközi szinten 20 milliárd forintból valósul meg az okosmérők telepítése, ez 290 ezer okosmérőt jelent, ennek több mint felét az E.ON adja” – mondta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. Szerinte a zöld átmenetet fel kell gyorsítani a nemzetközi geopolitikai helyzet következő időszakában: háború, szankciós politika. “Erre az átmenetre több mint 2000 milliárd forintot fordítana a kormány – a fejlesztések főképp a villamos energia és földgáz területén valósulnak meg.”

Mit tehetünk, ha a nap nem süt?

Ha a nap nem süt, akkor már más a helyzet. A legfőbb kérdés az, hogy a megtermelt energiát hogyan tudjuk eltárolni. Erre, valamint tárolókapacitások létrehozására 200 milliárdot különítettek el különböző pályázatok formájában. Megdupláztuk a korábbi célszámot 2030-ra, már 12 ezer megawattnyi kapacitást szeretnénk elérni az évtized végére,– jelentette ki Steiner Attila.

Az ellátásbiztonság érdekében az araberőművekre való támaszkodás fenntartása mellett a kormány megkezdi a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is, és Paks II. építése is a tervben van. Három gázerőmű is épül a kiegyenlítő energia szükségletének elérése érdekében. Az államtitkár szerint, ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor Magyarország olyan villamosenergia-rendszerrel rendelkezik majd, amely képes az integrációnak a megújulókkal egy robusztus rendszerben.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top