Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Valami nagyon nem stimmel – Korai volt az újranyitásról beszélni? Hatalmas változás a járványügyi helyzetben, a kormányfő is nagy gondban lehet

Két és fél hét alatt óriásit változott a helyzet vírusfronton, komoly gondokat okozva ezzel a kormányfőnek és persze az ország lakosságának is. Hat pontban mutatjuk be, hogy változtak meg a dolgok az újranyitási tervtől addig, hogy a szakemberek már egyáltalán nem javasolják a lazításokat.

1.:

Emlékezzünk csak vissza: nem is volt olyan rég, amikor a kormányinfón Gulyás Gergely belengette annak a lehetőségét, hogy márciusban akár már egy részleges nyitás is szóba kerülhet. Ekkor már kabátban a teraszokon kávézó-söröző embereket vizionált a hónapok óta bezártságban élő lakosság március végére.

2.:

Persze a kormányzati illetékesek mindig, mindenhol elmondták: minden a vakcinától függ. Aztán felgyorsult az oltóanyagok érkezése és ezzel nőtt is a kormányzati optimizmus is: “Mi támadunk, a vírus védekezik” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök február 5-én a szokásos reggeli rádióinterjújában és akkor mindenki már a nyitás, az enyhítés lehetséges dátumát találgatta. Sőt megindult a nyitásról szóló nemzeti konzultáció is, amely még inkább a közelgő szabadságot vetítette előre.

KAPCSOLÓDÓ
Teljesen lesújtotta a gyász Istenes Lászlót - Felfoghatatlan tragédia!

3.:

Aztán történt valami. Egyre közelebb került hozzánk a sokkal fertőzőbb brit mutánsa a koronavírusnak, megugrottak a fertőzésszámok és egyre nagyobb árnyat vetett ránk a fenyegető rémkép: bár egyértelmű, általános gazdasági-társadalmi érdek lenne a nyitás, az enyhítés, ez most könnyen elmaradhat.

4.:

Február 12-én (tehát egy hétre rá, hogy a vírus védekezett ellenünk) már arról számolt be a miniszterelnök, hogy fordult a kocka: “megállt a számok javulása, a tendencia romlik”, és ez jól mutatta, hogy nagy a baj, tolódhat a nyitás.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Megkapta az oltást Majka párja - váratlan mellékhatások léptek fel!

5.:

Felpörgött hát az oltáskampány kormányzati oldalon: bármelyik oltás jobb, mint a vírus – ez volt a fő kommunikációs üzenet kormányoldalon. De a helyzet tovább romlott: múlt pénteken már-már drámai hangot ütött meg Orbán a rádióban, amikor azt mondta: “nagyon veszélyes pillanatban vagyunk.”

6.:

A nyitás tehát távolodni látszik, a miniszterelnök most három napon át járványügyi szakemberekkel tárgyal a következő lépésekről, és már ki lett mondva: a lazítást most nem javasolják. Sőt, Müller Cecília már arról beszélt: “egyelőre nem kell szigorítani a bevezetett intézkedéseken.”

Az oltási tempó ugyan felpörgött, de kérdés, ez elég lesz-e ahhoz, hogy a húsvétot ne karanténban töltsük? Ami biztos: a helyzet napról napra változik. És egyelőre rossz irányba.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!