Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Még a PCR-teszt sem mutatja ki az új ritka mutánst

Egyelőre még nem tudni, hogy milyen gyorsan terjed a finn koronavírus, és azt sem, hogy hatásosak-e ellene a vakcinák.

A koronavírus új és egyedi mutációjára bukkantak Finnországban, írja a Yle. A finn közszolgálati lap beszámolója szerint a Fin-796H névre keresztelt variáns valószínűleg nem Finnországban alakult ki, mivel az országban meglehetősen alacsony a koronavírus-fertőzöttek aránya.

A tudósok szerint a napokban azonosított változat több ponton hasonlóságot mutat a már korábban felfedezett angol és dél-afrikai mutációkkal, de a vélhetően ezekből kialakult, új törzs mindenképpen egyedinek számít.

A finn mutációt a múlt héten fedezték fel, így egyelőre még semmit nem lehet tudni az új variáns fertőzőképességéről és vakcinákkal szembeni ellenálló képességéről.

KAPCSOLÓDÓ
GYÁSZ: Elragadta a halál magyarok kedvencét - Aki az egész gyerekkorunkat tette csodássá! NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

A Helsinki Egyetem Biotechnológiai Intézetének kutatási igazgatója szerint a most felfedezett vírusvariáns abban különbözik az eddig ismertektől, hogy genetikailag egyáltalán nem hasonlít egyikre sem.

Petri Auvinen hozzátette: ez azért lehet gond, mert a manapság használt PCR-tesztek csak bizonyos genetikai szekvenciákat keresnek a vírus örökítőanyagában. Emiatt valószínű, hogy a finn mutációval szemben nem lesz hatékony a jelenleg legmegbízhatóbbnak ítélt teszttípus.

KAPCSOLÓDÓ
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sári anyukája, Zsédely Mária koronavírus miatt ma elhunyt..Sárika nagymamájáért az intenzíven küzdenek..

Ilkka Julkunen, a Turku Egyetem virológia professzora ugyanakkor kiemelte: a változat megjelenése a rendelkezésre álló információk alapján egyelőre nem okoz komolyabb aggodalmat. A tudósoknak ugyanis egyelőre nincs egyértelmű bizonyítéka arról, hogy a frissen felfedezett törzs könnyebben terjedne, esetleg negatívan befolyásolná a betegségen már átesettek és a beoltottak immunvédelmét.

Finnországban eddig 450 olyan beteget azonosítottak, aki a koronavírus valamelyik mutációjával fertőződött meg. Közülük 422 a brit, 22 a dél-afrikai, 1 pedig a brazil variánst kapta el.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!