Kikértük a pontos adatokat / Fotó: Northfoto
Kikértük a pontos adatokat / Fotó: Northfoto
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Már a határon kopogtat a mutálódott koronavírus

Nálunk is bármikor felbukkanhat az először Angliában kimutatott koronavírus-mutáció. Ez leginkább abból a szempontból probléma, hogy a variánsnak igen erős a fertőzőképes- sége, azonban jó hír, hogy az eddig elkészült vakcinák hatásosak ellene.

Szlovákiában is felbukkant az először Angliában azonosított koronavírus-mutáció. Az új variáns szervezetre való hatása nagyjából megegyezik az előzőkével, ám a fertőzőképessége jóval nagyobb. Dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta: az új mutáció egyetlen tulajdonságában tér el a korábbi variánsoktól, és az sem elfelejtendő, hogy már eddig is több ezer mutáció létezik.

 

© Shutterstock

 

KAPCSOLÓDÓ
KIDERÜLT MI OKOZTA A HALÁLÁT! Ezzel búcsúzik Járai Máté szeretett nagymamájától, az elhunyt Törőcsik Maritól!

AZ ÚJ MUTÁNSNAK CSUPÁN ATERJEDŐKÉPESSÉGE VÁLTOZOTT MEG, VAGYIS LÉNYEGESEN GYORSABBAN TERJED A FOGÉKONY EMBEREK KÖZÖTT.A már megfertőződöttek szervezetében több termelődik, ráadásul jobban tud kötődni a sejtekhez – magyarázta a szakértő, és leszögezte: a hatások ezen kívül megegyeznek, vagyis nem okoz súlyosabb betegséget. Nem változott meg az úgynevezett antigenitása sem.

– Az eddig kidolgozott vakcinák az új mutáció ellen is védenek – jelentette ki Rusvai, aki szerint viszont az egészségügy terhelése fokozódhat, ha több ember fertőződik meg. Hogy a mutáns Magyarországon is megjelenik, szinte borítékolható, ám az sem kizárható, hogy már itt is van.
AZ ÚJ VARIÁNST KIZÁRÓLAG GENETIKAI ELEMZÉS ÚTJÁN LEHET MEGKÜLÖNBÖZTETNI A TÖBBITŐL.Nem minden páciens mintáját vetik ennek alá, hiszen az rendkívül költséges lenne – magyarázta a virológus, aki feltételezi, hogy már hazánkban is ellenőriztek jó néhány mintát.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Itt vannak az Operatív Törzs mai RENDKÍVÜLI bejelentései:

Hogy milyen szempontok alapján döntik el, hogy mely páciens vírusát elemzik?

– Vélelmezhető, hogy elsősorban azon páciensekét, akik az elmúlt egy hónapban Angliából tértek haza, illetve bármi más kontaktjuk volt angliai személyekkel. Külön ellenőrizhetik az azokból az országból érkezőket, melyekben a variánst már azonosították.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!