Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Döbbenetes, amin Rácz Jenő keresztülment. Mindent elmondott

A szüleinek azt köszönheti, hogy nem lett autótolvaj, de a sikereiért már egyedül küzdött meg Rácz Jenő.

z RTL Klub Konyhafőnök című főzőshow-jában megkedvelte, a Nyerő párosban megszerette az ország. A legfiatalabb magyar Michelin-csillagos séf rendíthetetlen elszántságát még az ellenségei is elismerték, egyetlen ellenszavazat nélkül nyerték meg szerelmével, Dórival a játékot. De honnan van benne ennyi erő?

– A világ legjobb éttermeiben kellett helytállnom, a legprofibbak közt kellett megmutatnom, hogy én is profi vagyok. Durván versengő világból jövök, nekem ez berögződött. Ha feladat van, egyből nekilátok, sosem halogatok. Más mentalitással, tempóban élek. Ez kell ahhoz, hogy sikeres legyek – magyarázza Jenő. – Mindig jobban akarom, mint más. A legjobbak, a legdörzsöltebbek közül jövök. Igazi cápáktól tanultam meg, hogy egyedül is helyt kell állnom, nem függhetek másoktól, csak én irányíthatom az életem.

Jenő gyerekkorában átlagos körülmények közt élt. A IX. kerületben nőtt fel, az Ecseri úton.

– Ha ott valaki nem tört fel kocsikat, az volt gyanús– neveti el magát. – A szüleim azt akarták, hogy jobb környezetben tanuljak, többre vigyem, ezért Pasarétre járattak kéttannyelvű iskolába. Budán mozogtam fiatalkoromban, ott is fociztam. Sokat köszönhetek a szüleimnek, hogy kiemeltek abból a környezetből. Ha ott maradok, talán másként alakul az életem, de ez sem biztos, mert utána Csepelre jártam vendéglátóipariba, tehát megvolt az ellentétje is. Ott sem kallódtam el, tanultam, dolgoztam. Tizennégy éves voltam, amikor a szüleim elváltak, de ez sem volt ok arra, hogy elkallódjak. Már akkor tudtam, mi kell ahhoz, hogy elinduljak az utamon. Akkor még nem sejtettem, hogy sikeres leszek, csak azt, hogy mennem kell. Bármit csinálok, legyen az szerelem, gasztronómia, sport, abba maximálisan odateszem magam.

Meglepő, de Jenő szótárában szerepel a feladni szó. Mondjuk az is igaz, hogy nem szívesen használja.

– Ha valamiben nem érzem, hogy jó vagyok, feladom. A jégkorongozást például két hét után biztosan – állítja. Szerencsére, a gasztronómiával más a helyzet, pedig igen kemény út vezetett a sikerig. Eleinte az angol nyelvvel is meggyűlt a baja. – Emlékszem arra a pillanatra, mikor az Egyesült Királyságban az első munkahelyemen beküldtek a hűtőbe, hogy keressek tejszínt, és fogalmam nem volt, hogy mi az. Nulláról indultam, pedig az iskolában tanultam angolul. Hiába, egész más a való élet. De belejössz! Kínában már kínaiul is megtanultam.

Koppenhágában Jenő munkásszállón lakott, hogy gyakornok lehessen a világ egyik legjobb éttermében, a Nomában. Hajnalban hóesésben gyalogolt haza, négy órát aludt, majd indult vissza.

– Kemény volt, de az idő megszépíti, ahogy a Nyerő párost is – mosolyodik el. – Utána majd két évig dolgoztam Joël Robuchon francia séffel Szingapúrban. Úgy fogalmaznék, hogy az az erő sötét oldala volt: aki azt kibírja, mindenre képes. De ez mind kellett ahhoz, hogy november második hetében megnyissam itthon az éttermem, sínre tegyem a családi életem, legyenek gyerekeim, boldog házasságban éljek. Ezek a nagybetűs tervek, minden más adott.

Ki gondolná a racionális Jenőről, hiszi, hogy van szerelem első látásra? Kénytelen, ugyanis vele megtörtént.

– Amikor megláttam Dórit, jött egy érzés, bevillant egy látomás, hogy ő lesz a gyerekeim anyja, a feleségem. A szerelem első látásra valószínűleg nem csak a kémiából ered. Olyan, mint mikor keresed az otthonod, bemész egy lakásba, és már látod magad a kanapén, hogy ott is ülsz esténként. És ez meg is történik. Dórival is megvolt az érzés, és haladunk a cél felé.

Megnézték a Nyerő párost

Jenőnek, jólesett visszanézni a műsort. Kellemes emléknek tartja, de még egyszer nem vállalná be.

– Olyan volt, mint ejtőernyővel ugrani. Egyszer megteszed, de minden héten nem biztos. Az nagyon jólesett, megérintett, hogy ennyire szeretnek. Ez a játék olyan, mint a valódi élet kicsinyített mása. Semmit sem csinálnék másként, semmit se bántam meg. Csiszolni való mindig van, senki sem tökéletes. Az élet teli van próbatételekkel, itt minden nap volt, és mindenből tanultam. Talán azért nyertünk, mert végig a győzelemre összpontosítottunk, nem másokkal foglalkoztunk, nem a problémákat kerestük. Magunkat adtuk, mást sosem akartunk hátráltatni, tisztességesen játszottunk. Kijöttünk, és nem akarunk senkiről negatívat mondani. Hiszek a karmában.

KAPCSOLÓDÓ
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sári anyukája, Zsédely Mária koronavírus miatt ma elhunyt..Sárika nagymamájáért az intenzíven küzdenek..
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!