Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Alkoholtilalomra lehet számítani a koronavírus miatt

A bajor hatóságok azért fontolgatják ezt a lépést, mert nagyon emelkedik a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az Oktoberfestet már tavasszal törölték.

 

Gyakorlatilag betilthatja az éjszakai nyilvános alkoholfogyasztást München a vírushelyzet fokozódása miatt.

 

Az Oktoberfest is elmarad. ( Illusztráció. Pexels/Brett Sayles) Az Oktoberfest is elmarad. ( Illusztráció. Pexels/Brett Sayles)

 

Dieter Reiter, a város szociáldemokrata főpolgármesterének közlése szerint

este 9 órától nem szabad elvitelre alkoholt eladni, este 11 órától pedig nem szabad nyilvános helyen alkoholt fogyasztani,

ha a 100 ezer lakosra jutó új, diagnosztizált fertőzések számának hétnapos átlaga 35 fölé emelkedik. Jelenleg ez az érték 28.

Partizóna lett a belvárosból

A szigorításra azért lehet szükség, mert München belvárosának egy része partizónává változott a vírusválság idején: jelentős tömegek gyűltek össze például a Gärtnerplatzon, az Englischer Gartenben és az Isar-folyó partján.

KAPCSOLÓDÓ
Azok miatt fog kialakulni a negyedik hullám akik elutasítják a vakcinát!

A Welt szerint a korlátozásra vonatkozó javaslatot nagy többséggel fogadta el város vezetése. Hamburg több negyedében egyébként már betiltották hétvégére az alkohol árusítását elvitelre, és Bambergben is hasonló szigorítást vezettek be.

Az idei Oktoberfestet a müncheni városvezetés már áprilisban lemondta.

Ez a világ legnagyobb és legszebb ünnepe. De most más időket élünk. A koronavírussal együtt élni azt jelenti, hogy óvatosan kell élnünk

indokolta akkor a döntést Markus Söder bajor miniszterelnök. Szerinte túl nagy a kockázat, hiszen lehetetlen megtartani a szükséges távolságot és védőmaszkban dolgozni. 1854-ben és 1873-ban egyébként kolerajárvány miatt maradt el a bajor népünnepély.

Söder a napokban már azt mondta:

arra kell készülni, hogy a fertőzés második hulláma itt van.

A németeknél múlt héten május óta nem látott szintre szökött a regisztrált, új koronavírus-fertőzöttek száma.

KAPCSOLÓDÓ
Tóth Andi felvállalta: Olyat tett vele az édesapja amikor gyerek volt amit egy apának sem szabadna

 

 

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma és hétnapos átlaga Németországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung, printscreen) Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma és hétnapos átlaga Németországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung, printscreen)

 

Szombaton több mint 2 ezer új fertőzöttet regisztráltak, amire április vége óta nem volt példa. Ma reggel pedig 1576 új esetről érkezett jelentés.

Igaz, az elvégzett tesztek száma is folyamatosan emelkedett: a Spiegel kimutatása szerint

az idei év 11. hetében 127 ezer, a 22. héten 405 ezer, a 33. héten 876 ezer tesztelést végeztek a hatóságok.

A Robert Koch Intézet szerint ugyanakkor az esetszám növekedése nem csak a tesztek növekvő számára vezethető vissza.

Németországban eddig összesen 236 ezer fertőzöttet találtak, és 9280-an hunytak el a vírussal összefüggésben. 211 ezren meggyógyultak.

forrás: PB

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!