Connect with us

Pénzügy

Megújul a szemétszállítás! 😮Kötelezővé válnak a biohulladék-kukák, ennyit kell majd fizetned!

Megújul a szemétszállítás! Kötelezővé válnak a biohulladék-gyűjtő kukák, ennyit kell majd fizetned!

Megújul a szemétszállítás! Kötelezővé válnak a biohulladék-gyűjtő kukák, ennyit kell majd fizetned! A szemétszállítás hamarosan új korszakba lép: kötelezővé válhatnak a biohulladék-gyűjtő kukák. Jelenleg több városban is elérhető a kezdeményezés, Budapesten pedig a környezettudatos hulladékkezelés hamarosan beindul. Az Európai Unió egy 2018-as döntés értelmében a tagállamoknak 2024-től kötelezően gyűjteniük kell a háztartási hulladékokat.

Több város lakói már használhatják a biohulladék-gyűjtési rendszert, így például Szolnok, Kaposvár és Székesfehérvár lakói, Budapesten pedig a XI., XX. és XXI. kerületekben indul el a program.

A biohulladék-gyűjtő kukák kihelyezése országszerte több szakaszban történik, a lakosságot pedig a lehetőségekről február és március hónapban tájékoztatták. Nem lesz ingyenes a szolgáltatás, a részvételért fizetni kell.

Így látja az Európai Unió

Az Európai Unió által megszabott cél a biohulladék szelektív gyűjtése, melynek következtében kevesebb vegyes hulladék kerül kialakulásra, ezzel csökken a környezet terhelése.

A programban résztvevőknek minden ingatlanhoz jár egy ötliteres szag- és kifolyásmentes konyhai gyűjtőedény. Továbbá 25 lakásonként egy 120 literes barna kukára is számíthatnak, melyet előre meghatározott időpontokban kell kitenniük.

Az első visszajelzések szerint a lakosok jól fogadták az új rendszert, és egyre többen veszik igénybe a biohulladék gyűjtésének lehetőségét. A tervek szerint a program tovább fejlődik és terjeszkedik, 2025-re pedig további 1.5-2 millió embert szeretnének bevonni, így maximálisan kihasználva a biohulladék-gyűjtési programot.

Az új hulladékkezelési rendszer határozottan hozzájárul egy fenntarthatóbb jövő kialakításához, és egy lépés a megfelelő irányba az éghajlatvédelmi kihívások kezelése terén.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a rendelet – Ilyen változások lépnek életbe a nyugdíjaknál, fontos bejelentés érkezett! >>>

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top