Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

MOST ÉRKEZETT: Sikerült! két embert levehettek a lélegeztetőgépről

Hétfőre mindössze 11 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt azonban négy beteg. A nagyhét elején most mindenkit az izgat, vajon húsvétra bevezet-e további korlátozásokat a kormány?

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

A rendőrség munkatársai továbbra is ellenőrzik a közterületeket és azt tapasztalják, egyre többen vannak az utcán és megszegik a kijárási korlátozások szabályait. 3012 figyelmeztetést, 232 helyszíni bírságot és több száz feljelentést osztottak ki.

Szombatról vasárnapra a rendőri intézkedések duplájára emelkedtek, egyre többen szegték meg a fővárosiak közül a szabályokat.

Kérik a lakosságot, hogy szigorúan tartsák be a szabályokat.

A ma megjelent kormányrendeletekről:

  • A szabálysértési eljárásokat ezentúl telekommunikációs eszközökön keresztül lehet végrehajtani. Ha ez nem lehetséges, akkor három hónapig az eljárásokat halasztani kell.
  • Az új kormányrendelet alapján, mely ma éjjel jelent meg, az látszik, hogy a rendőrökre többletfeladatok fognak hárulni.
  • Ingyenes lesz a parkolás
  • Változnak az őrizetbevétel és a jogsegély szabályai.

Ha a román állampolgárok nem betegek, tünetmentesek, bizonyítani tudja, hogy a célországa fogadja őt, akkor beléptetik Magyarországra, és ekkor személyforgalomban is a kamionokra vonatkozó szabályok vonatkoznak rájuk: meghatározott útvonalon, meghatározott pihenőkben állhatnak meg.

A határokon nincs komoly fennakadás.

Ismét több mint száz büntetőeljárás indult csalás, rémhírterjesztés és hasonlók miatt a járvány kapcsán.

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Az elmúlt napon 3 férfi ls egy női beteg hunyt el. Mindegyikük krónikus betegségekben szenvedett: daganatos betegség, genetikai elváltozás, szív- érrendszeri betegségben szenvedtek. Az elhunytak száma így 38 főre emelkedett.

Növekszik a gyógyultak száma, így 67 főt engedtek el a kórházakból. Két főt le tudtak venni a Szent Lászlóból, nem gyógyultak még meg, de örömteli, mert a világban olyan hírek terjednek, hogy a lélegeztetőgépre helyezett betegeknél nehéz a visszatérés. Most ez sikerült Magyarországon, a magyar orvosoknak és ápolóknak az áldozatos munkájuknak köszönhetően.

Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézményekben dolgozóknak is. hozzátette, a szociális intézményekben dolgozók beosztását átalakították 24-48 órás szolgálatra, amely talán elviselhetőbb lesz számukra, és megfelel a jelenlegi járványügyi helyzetnek. Ez többletterhelés lesz a számukra, ezért Müller Cecília türelmüket és megértésüket kérte.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Ezekben a magyar városokban a legnagyobb az esély a megfertőződésre! RÉSZLETEK:

Az alapellátásba is megérkezett 522ezer szájmaszk, a további védőeszközök további pótlása zajlik. Az egyéni védőeszközöknek a szociális intézményekben is rendelkezésre kell állnia.

A tegnapi napon, bár a fertőzöttség arányai nem változtak: Budapest és Pest megye vezet, az összes nyilvántartott fertőzött kétharmada itt él. Szigorúan betartandók az eddig meghozott szabályok, hogy meg lehessen védeni a főváros és Pest megye lakóit.

A parkolás térítésmentessé tétele ne jelentsen lazítást: a célja, hogy ne kelljen a munkába sietőknek a tömegközlekedést igénybe venniük. Sok lett hirtelen az autó a fővárosban, ez olyan érzés, mintha szabadságot jelentene az elmúlt időszakhoz képest. De ez nem így van, ez eszköz arra, hogy ne a tömegközlekedést kelljen igénybevenni. A járvány fokozatosan terjed, nem lazítunk semmi intézkedésen – mondta a tisztifőorvos.

Kérdésekre adott válaszok:

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az időjárás befolyásolná a vírus terjedését, ezt legfeljebb visszamenőlegesen lehet majd megállapítani.

A WHO magyarországi vezetőjével folyamatos szakmai kapcsolatban vannak a hatóságok, Müller Cecília szerint nehéz elképzelni, hogy olyat nyilatkozott volna, hogy ez nem fedi a valóságot. A tisztifőorvos szerint a New York Timesnak otthon is akadna dolga, olyan helyzet van a városukban (Arra célzott, hogy a New York Times-ban jelent meg olyan cikk, miszerint Magyarországon a WHO helyi vezetője szerint letagadják a betegek valós számát.)

Amikor már nem tudják megállapítani, hogy ki kit fertőzött meg, onnantól csoportos fertőződésről beszélünk. A tömeges megbetegedés azt jelenti, hogy beazonosíthatatlanul terjed a vírus, a közösségeket sem tudják azonosítani és országosan nagyszámú betegség van az országban. Itt még nem tartunk.

A rendőrségnek visszatérően kell ellenőriznie mától azokat a kirándulóhelyeket, ahol a napokban csoportok alakultak ki.

KAPCSOLÓDÓ
ELSZABADULT A POKOL A PARLAMENTBEN! Gyurcsány azzal vádolta a Fideszt, ők ölték meg a koronavírus miatt elhunytakat

A tesztelésre vonatkozó eljárásrend folyamatosan változik. Kásler Miklós rendeletei a szükséges minimumot határozzák meg, a súlyos eseteket kell mindenképpen ellenőrizni, de természetesen ennél többet végeznek. (Háttér: Kásler miniszter rendelete Hadházy képviselő szerint arról szól, hogy a kórházakban csak a súlyos eseteket kell tesztelni)

Továbbra is fennáll, hogy a kijárási korlátozások ügyében szerdán tesznek javaslatokat. Ha az adatok azt mutatják, hogy az ország egyes helyein – például Budapesten – szigorítani, változtatni kell, akkor azt fogják javasolni, de ez szerdán lesz.

A tranzit kamionok valóban időben elhagyják az országot? Válasz: Magyarország az ellátás érdekében megengedi a tranzit teherforgalmat, a tranzitfolyosókat folyamatosan ellenőrzik. Az eddigi tapasztalat az, hogy eredményesek az intézkedések.

A dohányzást semmilyen körülmények között nem javasolja Müller Cecília. a dohányfüst több mint 4000 káros kémiai anyagot tartalmaz, és a dohányzás krónikus hörghurutot tart fenn, a dohányosok eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve, gyógyulási esélyüket rontja. Ha megfertőződtek, még rosszabb a helyzet: a dohányfüst bénítja a légutakban a csillószőrös hámsejteket, melyek a káros anyagokat kisöprik. Persze, ha valaki nem tud lemondani a cigiről, kimehet az erkélyre cigizni bárki, akár a karanténban is az erkélyre, de úgy, hogy a füst ne szálljon a szomszéd felé.

A vírusból kigyógyult vendéglátósok egészségügyi alkalmasságról foglalkozásegészségügyben döntenek: ha valaki meggyógyult és letelt a további 14 nap is, akkor ő egészségesnek minősül. De ez egyéni kérdés, a foglalkozás-egészségügyi orvos dönti el.

Ahol nagy mennyiségben keletkezik kesztyű, maszk, mint hulladék, az veszélyes hulladék, egy kórházban például. A háztartásban keletkező hulladékot ugyanúgy kezeljük, mint a gyerekek pelenkáját: dupla falú zacskóban gyűjtsük, egy napos állás után kidobható a szemetesbe, mert ennyi idő alatt a vírus elveszti fertőzőképességét.

Gyógyult betegek vérplazmája segíthet a még betegek immunizálásában: Válasz: valóban ez egy módja lehet a betegek megsegítésére, történtek előkészületek és Magyarországon is lehetőség van erre.

forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/operativ-torzs-jarvany-koronavirus-tajekoztato-2020-04-06-hetfo/xcdjcd3

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!