Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Negyven százalékkal drágulhat a sertéshús!

Még tovább emelkedhet a sertéshús ára a következő hónapokban, a hús terméktanács szerint. A drágulást a kínai sertéspestis okozza. Kína, az elhullott állatok miatt a világpiacról igyekszik pótolni a disznóhúst, ami a magyar boltokban akár 40%-os áremelkedést is okoz

1300 forint a sertéstarja kilója egy budapesti szupermarketben. Az üzletben azt mondják, az elmúlt évben átlagosan 25-30%-al emelték a beszállítók a sertéstőkehús árát. A drágulás a fogyasztási szokásokon is látszik. Vagyis kevésbé keresik a disznóhúst, mint korábban.

“Ez a keresletcsökkenés egyébként nem tűnt el a piacról, hanem a fogyasztók jelenleg inkább a jelentősen olcsóbban kapható baromfi termékeket részesítik előnyben, tehát ez a csökkenés, ami a sertéshúsnál tapasztalható, az növekményként jelenik meg a baromfi termékeknél.” – nyilatkozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Sokakat nem hat meg az áremelkedés, mert egyébként is gyakrabban választják a szárnyasokat a sertés helyett.

A rendkívüli áremelkedés oka a kínai sertéspestis. A betegség miatt az elmúlt hónapokban az állomány 40%-a pusztult el az ázsiai országban.

“Az, hogy 50%-al többe kerül ma Magyarországon, Németországban vagy Dániában az élő sertés az mind abból következik, hogy Kína elkezdte Európából kiszivattyúzni a sertéshúst és ez a megemelkedett kereslet a tenyésztőket abba a kellemes helyzetbe hozta, hogy többet kérhetnek a termékeikért.” – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

A dietetikus azt mondja, ha visszaszorul a sertéshús fogyasztása, akkor is érdemes a jó minőségű, soványabb termékeket választani.

“Inkább a soványabb, tehát a zsírszegényebb részeket válasszuk és ne mondjuk a dagadót, mert akkor nyilván sokkal magasabb a zsírtartalma.” – mondta Antal Emese, dietetikus.

A húsiparosok előrejelzései szerint a következő fél évben nem várható az árak mérséklődése. Sőt, akár további drágulás is jöhet.

atv.hu

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!