Connect with us

Pénzügy

Így változnak a nyugdíjak – itt az új táblázat!

Így változnak a nyugdíjak – itt az új táblázat!

Így változnak a nyugdíjak – itt az új táblázat! Az induló nyugdíj (továbbá korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék – ellátások) kiszámításánál, a hatályos nyugdíjbiztosítási szabályok szerint, az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

Friss hírek

Természetesen a régi keresetekkel nem lehet eredeti összegükben számolni, hiszen azok nominálisan ma már irreálisan alacsonyak, ezért a korrekt számításhoz elengedhetetlen a keresetek értékőrzése, jelenértékre számítása, azaz valorizálása. A Magyar Közlöny 38. számában megjelent az idei valorizációs szorzókat kihirdető kormányrendelet.

A valorizálás, nyugdíjbiztosítás szempontjából, nem jelent mást, minthogy a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket, jövedelmeket az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve naptári évenként a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják, azaz a 2024. évi nyugdíjazásnál a megelőző időszak kereseteit a 2023. évi szintre kell valorizálni, a korábban említett országos nettóátlagkereset-növekedés mértéke alapján. (A 2023. évben induló nyugellátások esetében az 1988–2021. között elért kereseteket valorizálták, míg a 2024. évben induló nyugellátások esetén az 1988–2022. között elért keresetek kerülnek valorizálásra.)

A 2024. évi valorizációs szorzók, nyugdíjszámítás

A nyugdíjszámítás során jelenleg hatályos módszer szerint az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Mivel egy ilyen régen szerzett kereset nominálisan irreálisan alacsony lenne – gondoljunk arra, számszerűen mennyi volt az átlagkereset a 90-es években – hozzá kell igazítani a mai keresetek értékéhez. Erre való a valorizáció.

A kormány általában március végén, április elején szokta kihirdetni az adott évben érvényes valorizációs szorzókat. 2024-ben ez március 28-án történt meg. Fontos, hogy az utólag meghatározott valorizációs szorzók azokra is érvényesek, akiknek már megállapításra került a nyugdíja ebben az évben, vagyis 2024. januárjától március végéig. Számukra a nyugdíj-megállapító intézmény nyugdíjelőleget határozott meg és a szorzók kihirdetése után számítják a pontos összegeket, mely visszamenőleg is járni fog.

Mutatjuk a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámokat 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén:

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top