Connect with us

Bűnügy

MOST ÉRKEZETT: Óriási riadalom! Azonnal felszállt a mentőhelikopter, elindultak a mentők és a rendőrök is

Egy 16 éves lány újraélesztéséhez kérte  Mezőcsátra a mentők gyors segítségét egy férfi, aki elmondása szerint ugyan látja a történéseket, nem mer közelebb menni

 

Mint írták: a hívás ezek után ugyan megszakadt, mentésirányító pedig azonnal több mentőegységet riasztott, köztük a miskolci mentőhelikoptert is. A mentőerők perceken belül helyszínre értek és a rendőrökkel közösen átfésülték a környéket, ahol senkit sem találtak. Eközben a mentésirányítás is folyamatosan próbálta visszahívni a bejelentőt, aki nem vette fel többé a telefont.

Bár a mentők nem feltételezték, hogy ezzel bárki is viccelhet, hamar kiderült, hogy csak rossz tréfáról van szó. Bajtársaink ugyan megkönnyebbültek, hogy nincs rájuk szükség, az eset még a helyi lakosság körében is komoly felháborodást váltott ki

– írták a posztban.

Csínynek túl súlyos! Akárki hívta a mentőket, nagy bajban van, ugyanis a hamis bejelentésért akár börtönbüntetést is kaphat.

Amikor a 112-höz mobiltelefonról érkezik hívás, a rendszer a cellainformációk alapján, vagyis párszáz méteres pontossággal azonnal jelzi a hívó helyét. A televízió riportja szerint fontos tudni, hogy a rendszer pontosan jelzi, melyik településen, milyen hívószámról jönnek az operátorokat fölöslegesen feltartó hívások. Az ezzel szórakozóknak az indokolatlan segélyhívásért 150 ezer forintig terjedő pénzbírság jár, de ezt telefonbetyárkodó gyereken vagy beteg embereken nem hajtják be, csak rosszindulatú felnőtteken.

Viszont akár börtönbüntetésre is számíthat az, aki olyan hamis bejelentést tesz, amire megmozdulnak a hatóságok. Például egy meg nem történt balesetről szóló hamis hívás, a hatóság félrevezetésének minősül. Azt, aki a hazugságaival bombariadót okoz, közveszéllyel fenyegetésért vonják felelősségre.

A rosszindulatú bejelentők sokszor azt hiszik, hogy nem tudják azonosítani őket, mert nyilvános fülkéből telefonálnak. A valóságban a rendszer a vezetékes hívásoknak is azonnal jelzi a pontos helyét, így a fenyegetőket sokszor már a fülkéből kilépve elfogják. Az is téves elképzelés, hogy a SIM kártya nélküli mobilokat nem látják, mert hogy a 112-őt SIM kártya nélkül is lehet hívni. A cellainformáció és a telefon egyedi azonosítója, az úgynevezett IMEI szám azonban ekkor is látszik.

Continue Reading

Ajanlo

To Top