Connect with us

Pénzügy

Családi házak 250 ezer forintért! 53 családi házat, lakást, tanyát kínálnak eladásra fillérekért, tényleg ELKÉPESZTŐEN OLCSÓN HÉTFŐTŐL ! A legolcsóbb ház 140 ezer forint!

Családi házak 250 ezer forintért! 53 családi házat kínálnak eladásra fillérekért, tényleg ELKÉPESZTŐEN OLCSÓN HÉTFŐTŐL ! A legolcsóbb ház 140 ezer forint!

 

Családi házak 250 ezer forintért! 53 családi házat kínálnak eladásra fillérekért, tényleg ELKÉPESZTŐEN OLCSÓN HÉTFŐTŐL ! A legolcsóbb ház udvarral 140 ezer forint!!! Itt az országos lista árakkal!

Magyarországon évente körülbelül félmillió végrehajtási ügy indul. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) 2022-ben 500 ezer ügyről adott hírt, s ez a szám évről évre csak növekszik.

A végrehajtási nyilvántartást vezető internetes oldalon jelenleg is számos ingó- és ingatlanárverési hirdetmény olvasható. Az ingatlanok között jelenleg 84 Heves megyében található, a legdrágább ezek közül Nagyrédén. Itt egy mezőgazdasági besorolású telket kínálnak 250 millió forintért, mely egy hektár 5980 négyzetméter alapterületű. De ahhoz a 662 négyzetméteres, emeletes, teljes közművesítésű családi házhoz is mélyen zsebünkbe kell nyúlni, mely Gyöngyössolymoson várja új gazdáját, hiszen 58 millió forintot kérnek érte.

Ha körülnézünk a legalacsonyabb árú ingatlanok között, akkor találkozhatunk egy tófalui, 2 szoba, konyhás, fürdőszobás házzal, mely 200 ezer forintért is elkelhet. Egy némileg kisebb alapterületű ingatlan Mezőtárkányban is van ugyanannyi pénzért.

Hogyan zajlik egy árverés?

Az árverés a kereskedelem ősi időktől fogva ismert formája: a folyamat lényege, hogy az vásárolhatja meg a kívánt árucikket (legyen az bármilyen vagyontárgy, szolgáltatás vagy jog), aki a legtöbbet kínálja érte. Az árverés során áruba bocsátott termékeknek, ugyanígy az ingatlanoknak is mindig van egy kikiáltási ára: ez a megajánlott legalacsonyabb vételár, ami alatt nem értékesíthető a termék, vagyis innen indul a licitálás.

Licitnek nevezzük az újabb és újabb, egyre magasabb vételi ajánlatokat, amelyek között jellemzően meg van adva egy licitlépcső – ennek a célja, hogy ne egy-egy forinttal ígérjenek rá a vevők mások ajánlataira, megmaradjon az árverés komolysága és normális ütemben emelkedjen az ingatlan vagy más vagyontárgy vételára. A licitnek akkor van vége, ha már egyik vevő sem szeretne több pénzt ajánlani az árverés tárgyáért. Ekkor a legmagasabb ajánlatot megtevő vevő megkapja az árut. Ezt az árverési formát nevezzük hagyományos, angol árverésnek.

Többféle árverés típus is létezik az angol árverés mellett, ilyen például a holland árverés, ahol egy magas kikiáltási árat csökkentenek addig, míg valaki meg nem veszi az árucikket. Zárt licites árverés is létezik, amikor a kikiáltási ár tudatában a vevők privát ajánlatokat tesznek anélkül, hogy tudnák, versenytársaik mennyit hajlandóak az árverés tárgyára áldozni (például leírják az ajánlatukat egy papírra és beadják). Ingatlan árverés szempontjából ideális az angol árverés, Magyarországon a legtöbb esetben a házért, lakásért a legmagasabb összeget kínáló licitáló szerzi meg az árucikket.

Hogyan kerül egy ingatlan árverésre?

Az ingatlan  árverés hétköznapibb, gyakoribb dolog, mint azt gondolnánk. A különböző árucikkek gyakran cserélnek gazdát akár internetes, akár személyes árverésen, de leggyakrabban online árverés formájában történik (az árverés ingatlan esetében is online a legegyszerűbb). Az ingatlan árverés történhet az eladó szabad akaratából (például megnyit egy online ingatlan árverést egy internetes piactéren, ahol el szeretné adni a lakását), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, egy bank (pl. OTP ingatlan árverés) vagy a bíróság jóvoltából is (MBVK ingatlan árverés), ugyanis az ingatlan árverés az adósságbehajtás egyik radikális, ellenben elterjedt eszköze.

Utóbbi esetben, ha valaki tartozást halmoz fel és nem tudja kifizetni azt, NAV-os vagy önálló bírósági végrehajtás során is rendezhetik az állami vagy banki tartozását. A végrehajtás és az árverés tárgya gyakorlatilag bármi lehet, hiszen a végrehajtó az adós  összes felértékelt vagyontárgyát árverésre bocsáthatja, amíg az adós tartozása kiegyenlítésre nem kerül (a végrehajtás borsos költségeit beleértve).

Hogyan működik az ingatlan árverés?

Az ingatlan árverés ugyanolyan árverés, mint az ingóságok esetében, azonban leggyakrabban, ha ilyen esettel találkozunk, akkor valamilyen tartozás rendezése a folyamat célja. Fontos tudnunk, hogy a lakott ingatlan árverés sem ritkaság, egyes esetekben lakásokat például albérlőkkel együtt adnak el (arról, hogy a vevő szerződik-e velük továbbra is, ő dönt).

Az ingatlan árverés során az árverést levezénylő fél (magánszemély, vállalat, bank, NAV vagy bíróság) megadja az ingatlan kikiáltási árát és a licitlépcsőt, a licitáló felek pedig – az ingatlan műszaki paramétereinek ismeretében – megadják a vételi ajánlataikat. Az ingatlan árverés addig tart, amíg valamelyik licitáló olyan magas ajánlatot nem ad az ingatlanért, amelyet már egyik másik versenyző sem akar megugrani.

Fontos tudnunk, hogy az ingatlan árverés során a kikiáltási ár rendszerint jóval alacsonyabb mint az ingatlan valós ára, de minimum 50-70%-a annak. Az ingatlan árát egy, a NAV vagy a bírósági végrehajtó által kiválasztott ingatlan értékbecslő értékeli fel. Amennyiben van lehetőségünk az ingatlan árverés előtt megtekintenünk az árverésre kínált házat, lakást vagy más értéktárgyat, mindenképpen tegyük meg azt, ugyanis az ingatlan árát szubjektív módon növelhetik vagy csökkenthetik az egyedi tényezők.

Mi történik az ingatlan árverés után?

Miután lezajlott az ingatlan árverés, hamar kiderül, hogy ki nyerte el az ingatlant. Ha nem mi voltunk azok, nincs semmi dolgunk és költségünk sem. Ha mi nyertünk az ingatlan árverés során, akkor készüljünk fel arra, hogy a nyereményt rövid időn belül ki kell fizetnünk az árverést lebonyolító szerv feltételei szerint – éppen ezért, mielőtt belevágunk egy licitbe, mindig alaposan tájékozódjunk, hogy mikor és hogyan kell kifizetnünk az elárverezett ingatlant! Ne vágjunk bele felelőtlen, fedezet nélküli licitálásba, akkor se, ha kicsi az esélye annak, hogy megnyerjük!

Ingatlan árverés Magyarországon hol történik?

Az ingatlan árverések Magyarországon folyamatosan zajlanak: akár most, ebben a pillanatban is több ház és lakás sorsa dőlhet el. Az ingatlan árverés (banki ingatlan árverés és MBVK ingatlan árverés egyaránt) leginkább online zajlik az árverést vezénylő szerv hivatalos, bármilyen licitáló fél számára elérhető oldalán vagy más licitfelületeken. Nézzük, hol vásárolhatunk árverezett ingatlant, hol árverezhetünk el vagyontárgyakat mi magunk!

Online aukciós piacterek

Gyakorlatilag bármilyen terméket – így eladó vagy kiadó ingatlant is – fellelhetünk az olyan kereskedelmi oldalakon, mint például a Vatera, ahol egyébként többnyire ingó vagyontárgyakat árulnak magánszemélyek. Mi magunk is egyszerűen hirdethetünk meg rajta termékeket; ha van lehetőség szállításra, könnyen lehet, hogy még találkoznunk sem kell kereskedelmi partnerünkkel.

NAV ingatlan árverés: NAV Elektronikus Árverési Felület (EÁF)

Az EÁF felületén a NAV általi adósságbehajtás céljából lefoglalt ingatlan és ingó értéktárgyak virtuális árverése zajlik. NAV ingatlan árverés részese lehet anonim módon bárki, akinek van ügyfélkapus regisztrációja és elfogadta a feltételeket. Itt érhető el a NAV ingatlan árverés mellett a NAV autó árverés is. A NAV árverés rendszerint 8 napig tart, ez alatt az idő alatt a vagyontárgyak az árverés során új gazdára találnak. A nyereményt az árverés lezárulta után kell kifizetni és átvenni a NAV-nál.

MBVK árverés: a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar felülete

Egy adós irányában NAV-os végrehajtás mellett bírósági végrehajtás is történhet, ha valaki banki vagy más jellegű tartozást halmozott fel. Az ingatlan árverés menete gyakorlatilag ugyanaz az MBVK ingatlan árverés esetében, mint a NAV ingatlan árverés során: egy online felületen tekinthetjük meg az árverésre szánt ingatlanok paramétereit és tájékozódhatunk részletesen arról, hogy milyen hirdetmények vannak, illetve mikor lesz az MBVK ingatlan árverés és milyen kikiáltási árért indul a verseny.

OTP ingatlan árverés: OTP Ingatlanpont

Az OTP Csoport ingatlanforgalmazással is foglalkozik, amelyeket az OTP Ingatlanpont oldalán tekinthetünk meg. Az OTP Ingatlanpont többnyire a megszokott adásvétel esetével foglalkozik, a végrehajtás alatt álló, árverés alatti ingatlanok más elektronikus árverési felületeken jelennek meg (pl. NAV ingatlan árverés).

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top