Connect with us

Mindennapok

Egy pillanat alatt történt a tragédia. 47 évesen ment el a Jászai Mari-díjas közkedvelt színművész –

Kaszás Attila immár  60 évvel ezelőtt, március 16-án született Vágsellyén, az akkori Csehszlovákiában.
Vágfarkasdon éltek, ahol szülei az ottani általános iskolában tanítóként dolgoztak.

A komáromi Gimnáziumban érettségizett. Combközépig érő hóban szaladt fel télen Selmecbányán a gimnáziumig, hogy minden feltételnek megfeleljen, elengedjék a Főiskolára felvételizni.
Felvették…-  1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolára került, Horvai István diákjaként.1984-től a Vígszínház, majd 2003-tól a Nemzeti Színház tagja volt, de játszott a Katonában, az Új Színházban, a Kamarában, Rock Színházban, Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Sopronban. Felsorolni is elég.  Csupán csak főszerepet ötvenet játszott, rengeteg zenés darabban láthattuk.  1990-ben Jászai Mari díjjal jutalmazták.

Éveken keresztül túlterhelte magát, nem igazán fordított időt a pihenésre, márpedig ezt a fajta életmódot “büntetlenül” sokáig nem lehet folytatni, ezt ő is tudta, de képtelen volt lazítani.

Születésnapja után pár nappal,2007.  március 19-én lett rosszul a Tizenkét dühös ember előadása előtt. Akkor

sikerült újraéleszteni, de végül az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben sem tudtak segíteni rajta. Születésnapja után egy héttel, március 23-án – 47 éves korában – elhunyt.

Hamvait búcsúztatása után Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát megszentelte, majd kívánságának megfelelően – a Dunába szórták…

Halála után 8 hónappal megszületett kislánya….

Kisfia akkor egy éves volt, kislánya pedig halála után született, a művész halála idején még felesége a korai terhesség időszakában volt. …

„Számomra az a fontos, hogy a szerepeimen keresztül elmondhassam a gondolataimat a világról. Hogy tétje legyen annak, amit teszek. Mert alapvetően nem szeretek szerepelni. Kínszenvedésként élem meg és „bele is halok”, ami rögtön látszik is rajtam.”

Emlékére Kaszás Attila-díjat alapítottak. Ezt azok a művészek kaphatják meg, akik egyrészt kimagasló művészi teljesítményt nyújtanak, másrészt közösségépítők is…
Hosszú ideig Eszenyi Enikő férje volt, még a főiskolán ismerték meg egymást. Majd Balázsovits Edittel élt – gyermekei édesanyját később ismerte meg. Sajnos kislányának születését már nem érte meg.

Fotó: Televizio.sk, PokorniZoltan, Kiskegyed

Continue Reading

Ajanlo

To Top