Connect with us

Balesetek

Tragikus autóbaleset következtében vesztette el feleségét a csodálatos magyar színész

Tragikus autóbaleset következtében vesztette el feleségét a csodálatos magyar színész

Társát, támaszt vesztette el.

Ez a postás nem csengetett. Sem egyszer, sem kétszer. Ehelyett határozott mozdulattal benyitott a kockás függönnyel díszített ajtón, aztán derűs arccal monológba kezdett. Kezdésként megjegyezte, hogy már a múlt héten csengetni próbált… – kezdi visszaemlékezésében az .A dátum 1973. január 1-je, és a Kádár-rendszer kellős közepén a legvidámabb barakkban új élet kezdődött: irányítószámokat kaptak a települések. Szépen megajándékoztak minden falut, várost, egy-egy számmal. Ehhez a váltáshoz kellett egy reklámfilm, amelyben az idős, vidám tekintetű postás elmagyarázta hazánk lakóinak, hogy innentől kezdve mi a teendő a postai küldeményekkel.

A postást Siménfalvy Sándornak hívták, aki akkoriban már túl volt a nyolcvanon is. Színész volt, imádnivaló karakterszínész, akit egy pillanatra sem érdekelt az idő múlása, az arcán megjelenő ráncok sokasodása, a testét kínzó nyavalyák. Olyan életszeretet sugárzott belőle, hogy nem csak a nézők, de ifjabb kollégái is csodálattal nézték. Olyan színészkollégák, akik nem csak fiai, de unokái, sőt dédunokái is lehettek volna. Ő volt az ország dédnagypapája akkoriban. Az örök életű, ízes beszédű karakterfigura.

Összesen négy osztályt végzett el a székelykeresztúri Unitárius Főgimnáziumban. Szülei szintén színészek voltak, az ő példájukat követve tette le 16 éves korában a színészegyesületi vizsgát. Ezután artistaként és állatszelídítőként dolgozott, bejárta az egész akkori országot. 1911 után már táncos-komikusi tehetségét kamatoztatta különböző vándortársulatoknál és vidéki színházakban. Ebből élt közel 40 éven át, csak az első világháború idején hagyott fel művészetével, sorkatonai szolgálata alatt.

1950-ben a budapesti szerződtette. Egyedi karaktere, habitusa miatt elsősorban parasztszerepekben jeleskedett, ízes beszéde jellegzetes arcberendezése karaktert kölcsönzött neki.

1950-től számos film és tévéjáték mellékszereplője volt. 1964-ben az Isten őszi csillaga című filmben nyújtott alakításával a legjobb epizódszereplő díját nyerte el. Tv-portréfilm készült róla a Mestersége színész sorozatban (1987) – olvasható a .

A cikk forrása: https://blikkruzs.blikk.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/simenfalvy-sandor-felesege-emlekezes-baleset/8g8ql4e?fbclid=IwAR0-3Q3nhJWjP1aGSYXuh5wbJvq8yheM5HjLuvFzGF-6KFKW81gnHVkd11g

Continue Reading

Ajanlo

To Top