Connect with us

Balesetek

Afrikában találtak egy titkos magyar törzset, több tízezren lehetnek – folyékonyan beszélik a régi magyart

Afrikában találtak egy titkos magyar törzset, több tízezren lehetnek – hihetetlen a történetükZene, Film & Kultúra

A magyarábok históriája lenyűgöző.

Korábban már több hír is szárnyra kapot aról, hogy bizony Magyarországon kívül is akadnak nagyobb magyar kolóniák, úgy messze az anyaországtól, hogy azzal csak nagyon kevés kapcsolatuk van. Ilyen volt például a magyar falu a Fekete-tenger partján, ahová Vujity Tvrtko is ellátogatott még korábban. Ám Európa peremvidéktől távol is találhatók nagyobb magyar kolóniák, a legérdekesebb mind közül az afrikai magyarok története.

A magyarábok a mai Egyiptom és Szudán határán élnek, Núbia területén. A nevük is a magyar és a núb szavak összetételéből származik. Korábban pedig azt is megtudhattuk, hogy számok nem is kevés, majdhogynem két kisebb magyar város népességével felér. Mohamed Hasan Osman, a Magyarabok Szövetségének szóvivője szerint 50-60 ezren lehetnek a Wikipedia szerint. Fodor István orientalista azonban csak 10-12 ezerre tette a számukat.

A mondák szerint őseik még a 16. század elején érkeztek ide Afrikába, méghozzá I. Szelim szultán hódító seregeivel, ugyanis a szultán hadseregében rengeteg magyar lehetett, akiket még gyermekkorukban raboltak el, hogy aztán janicsárt képezzenek belőlük. Később Az angol beteg című filmben is megidézett magyar gróf, Almásy László is járt sokat a területen, és találkozott a képviselőjükkel is.

Fodor István, a kiváló magyar arabista többször is járt a területen, illetve Vujity Tvrtko is készített róluk egy riportot, az erről szóló bejegyzés képekkel egyetemben IDE kattintva olvasható és nézhető.

Borítókép: Profimedia – illusztráció

 

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top