Connect with us

Egyéb

Figyelmeztetést adtak ki a 60 év feletti állampolgároknak! Akár a nyugdíja harmadát is elveszítheti! Sokan már bajban vannak…

Figyelmeztetést adtak ki a 60 év feletti állampolgároknak! Akár a nyugdíja harmadát is elveszítheti! Sokan már bajban vannak…

Így tudnak védekezni az idősek a csalókkal szemben

Kutyasétáltatás közben csapott le egy nyugdíjas férfira egy csaló. Megnyerő modorával, egy nyakatekert mesével állt elő, melyet az áldozat elhitt. Hogyan védhetik ki az idősek a szélhámosokat, hogyan védekezzenek ilyen esetekben? A témával a Kosár című műsor foglalkozott.

Dömötör István, a nyugdíjas férfi éppen kutyát sétáltatott, amikor odalépett hozzá egy fiatal idegen. Nem volt gyanús, nagyon kedves volt és igen meggyőző. A fiatalember néhány perc, semleges témákról folytatott beszélgetés után a tárgyra is tért.

Elmondta, hogy szeretne vásárolni egy mobiltelefont, és mindent kifizet, csak nincs lakcímkártyája Az idős embert meggyőzte, hogy vegyék meg a telefont az övével. A csaló rávette, hogy menjen el vele az egyik cég ügyfélszolgálatára, ahol a nyugdíjas férfi nevére vásárolnak egy telefont kétéves előfizetéssel.

A fiatalember miután megkapta a készüléket, felszívódott, és többet nem látták. Dömötör István csak napokkal később józanodott ki abból, hogy mi történt vele valójában: részletre vásárolt egy csúcsmodell telefont – egy vadidegen számára. Aláírt egy telefonnal kombinált két évre szóló előfizetést, melyet mindenképpen fizetnie kell, még ha nem is akarja. Ráküldtek egy behajtót is, és most már ott tart az ügy, hogy 400 ezer forintot követelnek tőle, sőt 60 ezer forintot már le is vontak a nyugdíjából.

Könnyű prédák

Egy megkérdezett kriminológus szerint az idősebb korosztály jobban ki van téve a csalóknak. A jelenlegi bűnügyi statisztika szerint az összes bűncselekmény áldozatainak körülbelül 13 százaléka időskorú. Nagyon gyakoriak a vagyon elleni bűncselekmények, hiszékenységgel való visszaélések, csalások és egyéb ilyen jellegű bűncselekmények – mondta el Barabás Tünde kriminológus.

A szakértő azt tapasztalta, hogy sok idős ember szociális élete korlátozott, kevés emberrel tartanak kapcsolatot, ezért egyszerűen nem értesülnek azokról a bűnözői módszerekről, melyeknek később maguk is áldozatul eshetnek. És mivel szomjazza a társaságot, az emberi kapcsolatokat, így sokkal könnyebb prédája a szélhámosoknak.

Más embernek adja ki magát a csaló

Számos esetben hallunk olyan ügyeket is, hogy gázóra-leolvasónak vagy hivatalos személynek adja ki magát a csaló. Az idősek szeretettel behívják őket otthonukba, sőt nem kérnek semmilyen igazolványt sem. Rendszeresen hallani olyan esetekről is, hogy a csaló kér egy pohár vizet vagy egy kávét, és míg az a konyhában készül, közben nem figyelik, hogy mit csinál az ismeretlen vendég.

A fogyasztóvédelmi magazinok által bemutatott történetek többségében is idős ember a károsult. Egyes egészségmegőrző terméket áruló cég például szóba sem áll fiatalabb ügyféllel. A telefonos csaló is valószínűleg kifejezetten idősekre utazik.

Fontos a szociális kapcsolat megtartása

A kriminológus szerint az ilyen esetek úgy védhetőek ki, ha nem szakadnak el a szociális kapcsolatok az idősek és a társadalom között. Az egyik legfontosabb dolog az információ eljuttatása ezekhez az emberekhez.

Éppen ezért ebben nagy szerepe lehet a közösségeknek, nagyon fontos, hogy ezek az idősek ne szigetelődjenek el teljesen. Ebben a feladatban a családok, rokonok, ismerősök, barátok épp úgy osztozhatnak, mint a szociális szervezetek, vagy éppen az önkormányzatok különféle programok, összejövetelek szervezésével, ahol a lényeges, időseket érintő információ is gazdát cserélhet.

Forrás : hirado.hu

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/hirek/figyelmeztetest-adtak-ki-a-60-ev-feletti-5/2

Continue Reading

Ajanlo

To Top