Connect with us

Mindennapok

Gyászba borult Magyarország – Tragikus hírt kaptunk estére– nagy név távozott közülünk!

Gyászba borult Magyarország – Tragikus hírt kaptunk estére– nagy név távozott közülünk!

Bejelentése után XVI. Benedek azt kérte, utódja megválasztására hívják össze a konklávét. Lemondása előtt négy évvel Benedek ellátogatott L’Aquilába is, ahol V. Celesztin (korábban lemondott pápa) sírjánál hagyta pápai stóláját. 2013-ban aztán mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy ez a látogatás XVI. Benedektől egy szimbolikus gesztus, lemondásának előszele volt.

Benedeket végül Jorge Bergoglio argentin bíboros követte, aki korábban a 2005-ös pápaválasztáson is már az esélyesek között volt. Jorge Bergoglio, aki Ferenc pápaként került a római katolikus egyház élére, Benedekkel szemben a haladó, reformer gondolkodók közé tartozott, az eltérő nézetek ellenére azonban Benedek támogatását fejezte ki az új pápa iránt.

Az emeritus pápa ezután továbbra is a Vatikánban maradt, így az egyháznak elég szokatlan módon gyakorlatilag „két pápája lett”. XVI. Benedek egy középkori precedenst hozott visszalépésével, tematizálva a pápai lemondást a modern világ egyházában. Ezt mutatja az is, hogy még utódja körül is időről időre felreppennek a spekulációk, elmélkedések arról, Ferenc is le fog-e mondani: itt megírtuk, hogy egyelőre nem, de az emeritus és a regnáló pápa lépései és nyilatkozatai is a pápai lemondás tematizálása felé hajtották a Vatikánt.

[

]

A két pápa, XVI. Benedek és Ferenc hol valós elemekből, hol fikciókból álló történetét a Netflix is feldolgozta, főszerepben Anthony Hopkinsszal és Jonathan Pryce-szal. Az amerikai jezsuiták hetilapjában összeállítás is megjelent arról, mi igaz és mi nem a sorozatból: az például biztosra kiderült, hogy XVI. Benedek szerette a Fantát és a zenét, az viszont nem valószínű, hogy Benedek pápa későbbi utódjával vitatta volna meg lemondását.

2013 óta XVI. Benedek mindössze egyszer, 2020 júniusában hagyta el Olaszországot. Németországban, egy regensburgi kórházban látogatta meg testvérét, Georgot, aki nem sokkal később, július 1-jén halt meg. A pápa látogatásakor a két testvér együtt imádkozott, illetve meglátogatták szüleik sírját. Hazatértekor Benedek pápa úgy nyilatkozott útjáról,

„fáradt és kimerült vagyok, de elégedett”.

Benedek egyébként a rohamosan romló egészsége miatt korábban egyáltalán nem mert utazni, 2020-as látogatásán, ahogy mindennapjai nagy részén, már csak kerekesszékben ülve tudott közlekedni.

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/hirek/gyaszba-borult-magyarorszag-tragikus-8/2

Pages: 1 2

Continue Reading

Ajanlo

To Top