Kapcsolat / Elérhetőségek

Mindennapok

A magyarok 90%-a nem tudja: Erre figyelj, ha pezsgőt veszel!

A magyarok 90%-a nem tudja: Erre figyelj, ha pezsgőt veszel!

Hogyan beszélhetjük rá barátainkat egy pohár finom pezsgőre? Ha a borkultúrában jártasak, mégis fanyalognak a pezsgő szó hallatán, vagy épp arról panaszkodnak, hogy megfájdul tőle a fejük, akkor itt az idő, hogy a minőségi pezsgőket is felfedezzék.

 

A Pezsgő Világ  III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bárban sok-sok meggyőző érv sorakozik fel a hazai top pezsgőktől egészen a luxusmárkákig.  Néhány tipp, miért érdemes minden alkalomra, minden napszakban gondolni erre az alternatívára.

1 15 literes és közel 40 kg – ezek a legnagyobb

pezsgőspalackparaméterei, amely a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz. Aszakértők viszont úgy tartják, hogy a 1,5 literes magnum palack a legideálisabb a pezsgő érleléséhez, ráadásul az a hűtőbe is kényelmesen befér.

2) A pezsgőt jéggel, vízzel és sóval hűthetjük leggyorsabban a tökéletes

6-10 fok közötti hőmérsékletre. A mélyhűtő helyett ehhez egy jégvödörre lesz szükség. A jeget és vizet fele-fele arányban használjuk, mert így a leghatékonyabb a hőcsere, amire még a só is rásegít; a jég így gyorsabban lehűti a vizet, az pedig a palackot –mindössze 30 perc alatt.

3 Ne pukkanjon hacsak nincs szilveszter!

A profik, miután túljutottak a drótkosáron, a nyakát kifelé tartva kissé megdöntik a palackot, majd egy kézzel a dugót tartva, a másikkal a palack alját fogva nem a dugót, hanem a palackot kezdik szép lassan forgatni – közben a másik kézzel végig a dugót biztosítva, nehogy idő előtt kirepüljön. Ha sikerül egy elegáns szisszenéssel zárni a műveletet, akkor teljes a siker.

4) A flőténél még a borospohár is jobb

Az elegáns pezsgős flőte nagyon szépen megmutatja a buborékokat, de mivel túl keskeny, csak minimálisan élvezhetjük belőle a bor illatát. A széles, öblös pohár se jó választás; a dekoratív (és a legenda szerint Marie Antoinette bal kebléről formált) pohár legfeljebb koktélokhoz, vagy pezsgőpiramis építéshez használható. A tulipán formájú pezsgős vagy boros pohár viszont ideális, mert a pereménél összegyűjti az illatokat. (De abba a hibába ne essünk bele, hogy körben pörgetjük az italt, mert így könnyen elillan a szénsav tartalma.)

5 A legtöbb pezsgőt legjobb egy éven belül elfogyasztani.

Egy tankpezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben. (Például egy champagne-t 15 hónaptól 3 évig, kivételes esetekbenakár 6-8 évig is érlelnek a palackban.)De természetesen a legkiválóbb pezsgők még évekig megőrizhetik minőségüket vagy akár fejlődhetnek is a palackban, ha 11-15 fok között, mérsékelten nedves és sötét helyen tároljuk. Vagy a Balti-tenger mélyén, ahol akár 170 évet is túlélhetnek – számolt be róla Márkus György Champagne szakértő a tavalyi Pezsgő Világon.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Continue Reading
Fel!