Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Azt gondoljuk, hogy a forint gyenge? Venezuelában egy talicskányi pénzért lehet csak kenyeret venni

Az ország egykor Latin-Amerika egyik leggazdagabb térsége volt. A törvényes pénzneme, a bolívar, mára alig ér többet a papírnál.

Képzeljük el, hogy leszaladunk a boltba egy kenyérért vagy néhány guriga vécépapírért. Egy ezres van a kezünkben, vagy még annyi sem, a visszajáró a zsebünkbe csusszan, a néhány elfelejtett érme pedig még hetekig ott hánykolódik a zsebünkben. És most képzeljük el, hogy ugyanezért a kenyérért egy talicskában kell a pénztárig tolnunk a pénzt, hosszú percekig várakozunk, amíg az eladó megszámolja az összeget. Venezuela egykor Latin-Amerika egyik leggazdagabb térsége volt. Az ország hivatalos pénzneme, a bolívar, mára alig ér többet az egyszerű papírnál.


A bolívar bankjegyek olyannyira elértéktelenedtek, hogy egy fiatal venezuelai férfi inkább kézműves termékeket készít a pénzből. Forrás: cntraveller.in

KAPCSOLÓDÓ
Csak védettségi igazolvánnyal lehet majd étterembe, kocsmába menni? EZT TUDNI:


Forrás: cntraveller.in

Az ország, amely többek között arról ismert, hogy a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, jelenleg egy olyan gazdasági válság közepette van, amelynek következtében a lakosok milliói próbálnak elmenekülni Venezuelából. Mivel az ország exportbevételeinek nagyjából 80 százaléka a kőolaj-kitermelésből származott, az olajárak beesésével súlyos gazdasági összeomlás és hiperinfláció vette kezdetét, minek következtében a bolívar 2018-ra elvesztette értékének 98 százalékát.

A hiperinfláció miatt a lakosok a szupermarketekbe rohantak, hogy minél több ételt fel tudjanak halmozni, felkészülve a devizaérték további csökkenésre. A családok többsége azonban rendszeresen éhes marad, a kormány pedig egyelőre nem tudott megoldást találni a válságra.


Forrás: cntraveller.in

Az olyan alapvető szükségleti cikkeket, mint egy tekercs vécépapír vagy egy tömb sajt, most egy táskányi készpénzért cserébe lehet csak megvásárolni, beszerzésük így kihívást jelent a lakosság számára.

A pénz értéke olyan rohamosan romlik, hogy az élelmiszerboltok olykor kénytelenek egy napon belül többször is emelni az áraikat.


Egy kilogramm sárgarépa 3 000 000 bolivárba került 2018. augusztusában, ami mai árfolyamon körülbelül 133 forintnak felel meg. Forrás: bbc.com

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Szombaton nyithatnak az éttermek, kocsmák - a kijárási tilalom is rövidül! RÉSZLETEK:

Más lehetőség híján az emberek sok helyen visszatértek a cserekereskedelem rendszeréhez, ahol olyan nyersanyag-csomagokat cserélnek el egymással, mint az olaj, a liszt vagy a rizs.

Egyelőre nem látni a venezuelai krízis végét, az országot sújtó súlyos gazdasági válság miatt az elmúlt években több mint ötmillió ember menekült el az országból

– írta nemrégiben az Origo.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!