Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Megszólalt az első magyar beoltott: Ezeket a mellékhatásokat tapasztalta!

Karácsonykor megérkezett Magyarországra az első adag koronavírus elleni vakcina, és az oltópontokon dolgozó orvosok egy percig sem tétlenkedtek. A vakcina hatékony, biztonságos, és az eddigi tapasztalatok alapján mellékhatásoktól mentes.

Az Európai Unió tagországai közül Magyarországon, Németországban és Szlovákiában kezdték meg elsőként a vakcinázást, hazánkban pedig elsőnek a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, dr. Szlávik János adhatta be a szert.

A vakcinát elsőként dr. Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető orvosa kapta meg, aki a Borsnak beszámolt az örömteli eseményről.

 

Történelmi pillanat: Szlávik János beoltja Kertész Adrienne doktornőt © MTI

Dr. Kertész Adrienne valószínűleg nemcsak az országban kapta meg elsőként az oltást, hanem az Európai Unióban is.

A BBC beszámolója szerint Magyarországon adták be az első koronavírus elleni oltást az Európai Unióban, amihez egy olyan vágóképet használtak, amin Szlávik főorvos úr éppen engem olt be

– mesélte a Borsnak dr. Kertész Adrienne, aki a frontvonalban dolgozik a dolgozók biztonságáért, a betegség terjedésének megakadályozásáért.

KAPCSOLÓDÓ
Szomorú hírt kaptak A mi kis falunk rajongói, százezrek fognak csalódni
A BBC News szerint a magyar főorvosnő az első ember az Európai Unióban, aki megkapta az oltást

 

A biztonságot a megfelelő védőfelszereléssel és a betegek izolálásával érjük el. Minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb védelemre van szükség, ezért nagy lépés és hatalmas öröm, hogy ez az oltás végre itt van. Abban bízom, hogy azzal, hogy orvosként sajtónyilvánosság előtt beadattam az oltást, eloszlattam az emberekben a bizonytalanságot és a félelmet – magyarázta dr. Kertész Adrienne, aki semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a vakcinázást követően.

„Azt sem vettem észre, hogy Szlávik doktor úr beadta. Sem bőrpír, sem gyulladás, sem viszketés, sem izomfájdalom, sőt az általános Covid-tünetekből sem jött elő semmi. Persze mint minden oltásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, de ezt nem lehet összehasonlítani a betegség kockázatával”

– világított rá a főorvos asszony.

Szlávik János © MTI

December 26-án reggel háromnegyed 9-kor érkezett meg a vakcina a kórházba, és nagyjából egy óra múlva a doktornő már meg is kapta.

– A második adagot az első után 21 nap múlva kell megkapnom. A jelenlegi tudásunk szerint a beadást követően lassan megindul az ellenanyagképzés, de még biztonsággal nem véd, csak a második oltás után egy héttel, vagyis a 28. napon. Akkor azonban már 95 százalékos védettséget nyújt majd – mutatott rá a főorvos, aki bármelyik engedélyezett vakcinát beadatta volna.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: LEZÁRJÁK AZ ORSZÁGOT! Bezárnak az iskolák, bezárnak az üzletek, mindenhol kötelező a maszk!

Sok függ a lakosságtól, így mindenkinek azt tanácsolom, hogy vegye föl az oltást. Nem kell félni az enyhe mellékhatásoktól sem, hiszen a betegség veszélye jóval nagyobb.

A szlovákok és a németek is oltottak

Magyarországhoz hasonlóan Németországban és Szlovákiában is oltottak már múlt szombaton, míg az EU többi államában csak vasárnap kezdték el beadni a Pfizer és BioNTech vakcináját. A külföldi hírügynökségek egymásnak ellentmondó beszámolókat közölnek arról, ki az első EU-s beoltott polgár, a New York Times szerint egy 101 éves német asszony az.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!