Connect with us

Egyéb

Egy év után jelentette be Suhajda Szilárd felesége

Egy év után jelentette be Suhajda Szilárd felesége

Hirdetés

Tavaly május végén a legjobb nepáli hegyi vezetőkből álló keresőcsapat minden erőfeszítése ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot a Mount Everesten.

Hirdetés

A hegymászót utoljára a Hillary-lépcső környékén látták, de a serpák hiába kutattak órákon át az 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között, nem találtak rá.

A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült arról, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban, körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. Életjeleket mutatott, de fagyási sérülései és magashegyi betegség jelei látszottak rajta.

Nem volt kapcsolódva a rögzített kötélhez, és a mászóúttól távolabb feküdt. Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs felelőse és Szilárd felesége, azonnal megkezdte a mentés szervezését.

Az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel, hogy másnap reggel helikopterrel próbálnak felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Három profi serpát is útnak indítottak Szilárdért.

Simone Moro, neves olasz hegymászó és helikopterpilóta, Katmanduból a 2-es táborba vitte a serpákat. Május 27-én hajnalban felértek arra a helyre, ahol Szilárdot utoljára látták, de nem találták meg.

Szisztematikusan átvizsgálták a területet, felmásztak a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz.

A környéket tüzetesen átvizsgálták, de eredménytelenül. Végül a háttércsapattal egyeztetve úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeztek, de nem jártak sikerrel.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. Pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül mászta meg 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben a 8611 méteres K2-t, és 2022-ben a 8516 méteres Lhocét.

A Mount Everesten elért 8795 méteres magasságával a magyarok közül a legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül.

„A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet. Az elmúlt napokban különösen sokat gondolkoztam azon, hogy az elmúlt egy év lassan vagy gyorsan telt el, de nem tudok egyértelműen az egyik vagy a másik mellett dönteni.

Igyekeztünk rengeteg közös programot szervezni Somával, sokat sportolni, én pedig időközben lefutottam az első maratonomat. Több helyen – nyilvánosan és céges környezetben is – elkezdtem előadásokat tartani Krízisben is erősödni címmel, Erdélyben pedig az expedíciózás háttérélményeiről meséltem.

Jó érzés tudni, hogy előadásaimmal erőt adhatok másoknak és motiválhatom őket, illetve ezek az alkalmak számomra is segítik a gyászfeldolgozás folyamatát. De ez nem azt jelenti, hogy nekem könnyű, mert egyáltalán nem.

Ám hiszem azt, hogy minden nehéz helyzet lehetőséget ad a fejlődésre, akármennyire is fájdalmas” – mondta Legindi Tímea, Szilárd felesége az évforduló kapcsán.

Suhajda Szilárd teljesítménye és kitartása örökre beírta nevét a hegymászás történetébe. Emlékét tisztelettel őrzi a magyar hegymászó közösség és a világ minden táján élő sporttársai.

Hirdetés

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/egy-ev-utan-jelentette-be-suhajda-szilard-felesege/

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top