Connect with us

Egyéb

Jön a rendkívüli nyugdíjemelés 2024-ben – nagyon jó hírt jelentettek be!

Jön a rendkívüli nyugdíjemelés 2024-ben – nagyon jó hírt jelentettek be!

Jön a rendkívüli nyugdíjemelés 2024-ben – nagyon jó hírt jelentettek be! Egyre nő a félmilliós havi nyugdíjat kapó idősek száma Magyarországon, 2024 januárjában már 60 ezren voltak. Eközben akad legalább 180 ezer nyugdíjas, aki még 120 ezer forintot sem kap havonta. A szakadékot pedig csak mélyíthette az elmúlt inflációja, és a nagymértékű emelések. A nők dominanciája látható az alacsonyabb nyugdíjsávokban, míg 420 ezer forint felett már a férfiaké a többség. Mutatjuk, mekkora különbségek vannak a magyar nyugdíjasok ellátásának összegei között, és hogy hogyan kérhet méltényossági nyugdíjemelést, akinek nagyon alacsony a nyugdíja.

A kisnyugdíjasok kérhetik az ellátásuk méltányosságból történő emelését

Kevesen tudják, de 2024-ben a nemrég meghogzott szabályok alapján a nagyon alacsony – 120 ezer forintot meg nem haladó – nyugellátások esetében kérhető az ellátás méltányosságból történő emelése. A méltányossági nyugdíjemelés havonta 3-8 ezer forintot jelenthet pluszban. Ez az emelés beépül a nyugdíjba, így hatással lesz a következő nyugdíjemelésekre is, mely kis járandóság esetén sokat számíthat. Mint az a friss adatokból kiderült, 2024-ben akár 181 ezer nyugdíjas lehet jogosult az ellátás méltányosságból történő emelésére.

2024 elején Magyarország lakosságának negyede, 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban a KSH friss jelentése szerint, mely a Magyar Államkincstár (MÁK) adatain alapul. Mintegy 1 millió 998 ezer fő volt közülük öregségi nyugdíjas, azon belül is 76%-a nyugdíjkorhatárt betöltött öregségi nyugdíjas volt, 6,1%-uk pedig a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, a „nők 40”-ben részesült. A Helyzetképből az is kiderül, hogy mekkora volt a folyósított öregségi nyugdíjak átlagos összege, illetve hogy hány nyugdíjas tartozik az egyes juttatási sávokhoz. Amíg már cirka 58 ezer fő volt az országban, akinek a nyugdíja meghaladja a félmillió forintot, addig közel 94 ezer idősnek a 100 ezer forintot sem éri el a járandósága.

Jön a rendkívüli nyugdíjemelés 2024-ben – nagyon jó hírt jelentettek be!

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét – írta a friss jelentésben a KSH. Azt közölték, hogy 2024 elején az öregségi nyugdíjban részesülők közel 52 százalékának 200 ezer forint felett alakult az ellátása. Minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladta a 300 ezer forintot, ugyanakkor a 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülők aránya 9%-ot tett ki. A nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt.

Ahogy a korábbi években, a Pénzcentrum idén is megvizsgálta a különböző nyugdíjsávok alakulását. Bár a korábbi évek adataitól eltérően 2024-ben némileg változtak a közölt sávok, az adatok még összevethetőek maradtak. Ami rögtön szembetűnő lehet, hogy 2023-ban még 35 336 fő részesült 500 ezer forintnyi, vagy afeletti saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban összesen, 2024-ben már 60 387 fő.

A friss adatokból ráadásul az is kiderül, hogy közülük 24 475-en 600 ezer forintot meghaladó járandóságban részesültek. Fontos, hogy ezekbe az adatokba az öregségi nyugdíjban, az életkoron alapuló ellátásokban és a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokban részesülők is beletartoznak.

Ha csak az öregségi nyugdíjasokat vesszük, akkor 57 939-en kapnak fél millió feletti ellátást havonta, ebből 23 877-en 600 ezer forint feletti összeget.

Az alábbi ábráról könnyen leolvasható az is, hogy az öregségi nyugdíjasok közül a legtöbben a 160-220 ezres sávokhoz tartoznak. A legkisebb közölt sávhoz, a 100 ezer forint alatti nyugdíjban részesülők közé 93 606 fő tartozott, 120 ezer forint alatt összesen 181 ezren kerestek. Vagyis – bár már jelentősen csökkent a számuk – még mindig sok a kisnyugdíjas Magyarországon.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top