Connect with us

Pénzügy

Most érkezett a nagyszerű hír! Ismét bevezethetik a benzinárstopot! Itt vannak a részletek:

Fotó: Shutterstock

A magyar kormány ismét megfontolja a benzinárstop bevezetését, amelynek tárgyalása már a következő héten kezdetét veheti. Nagy Márton gazdasági miniszter szerint az intézkedésre azért lehet szükség, mert Magyarország az üzemanyagárak tekintetében kiemelkedik a régióban.

A Központi Statisztikai Hivatal minden pénteken közzétesz egy statisztikai gyűjtést, amely a régió üzemanyagárakkal való összehasonlítását tartalmazza. Nagy Márton a legutóbbi pénteki sajtótájékoztatón kiemelte: a benzinnél 3,2 százalékos, a gázolajnál pedig 5 százalékos az eltérés a régiós átlaghoz képest. “Ez benzinnél 20, gázolajnál 30 forintot jelent literenként” – idézte fel a Portfolio.

A miniszter bejelentette, hogy a kormány a jövő héten összeül, hogy áttekintse a helyzetet és megvizsgálja, szükséges-e újra beavatkozni az üzemanyagárak szabályozásába. Nagy Márton szerdáig, csütörtökig kért türelmet a döntésig. Emellett megjegyezte, hogy az üzemanyagárak számos összetevőből tevődnek össze, mint például a nagykereskedelmi árazás és az árrés, de további részleteket nem kívánt megosztani.

Korábban már szó esett arról, hogy a kormány 2021. november 15-én vezette be a benzinárstopot, amely szerint a benzint literenként maximum 480 forintért lehetett megvásárolni.

Az intézkedést eredetileg 2022. február 15-ig tervezték, de aztán többször is meghosszabbították, miközben különféle szabályozásokat is bevezettek, például a kedvezmény csak magánszemélyeknek, vagy csak egy bizonyos mennyiségig volt érvényes.

Nagy Márton a benzinkutas cégek vezetőit is bekérette egyeztetésre, ahol kiderült, hogy bár a miniszter szeretné, ha a magyar üzemanyagárak a régiós középmezőnyben helyezkednének el, ez jelenleg nem valósul meg. A jövő heti kormányülés eredményei döntő jelentőségűek lesznek az árstop újbóli bevezetése és a magyarországi üzemanyagpiac stabilizálása szempontjából.

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top