Connect with us

Életmód - Egészség

Mi az ideális vérnyomás 50, 60 és 70 évesen? Részletes táblázat készült róla! Mutatjuk!

A vérnyomás a keringési rendszer egyik legfontosabb egészségügyi mutatója, melyet bárki otthon is leellenőrizhet a most már gyakran pár ezer forintért elérhető vérnyomásmérő készülékekkel. Három szám látszik a kijelzőjükön, a pulzusszám, a szisztolés és a diasztolés érték. Utóbbiak a kar fő artériájában lévő nyomást mutatják, de a szisztolés a szív összehúzódásakor kialakuló, a diasztolés pedig a szívverések közötti nyomást jelzi.

Vérnyomástáblázat életkor szerint

Magyarországon sokan, a lakosság közel fele szenved magas vérnyomásban, ami nem jó hír, tekintve, hogy ez az állapot jelentősen növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Éppen ezért érdemes rendszeresen mérni a vérnyomást, és különböző életmódbeli változtatásokkal vagy szükség szerint gyógyszeres kezeléssel kordában tartani.

Fotó: PhotoAlto/Michele Constantini / Getty Images Hungary

Nemrég, alig egy hónapja változott meg az, hogy mit tekintenek normál vérnyomásnak a szakértők – erről bővebben itt olvashatsz. Az új adatok szerint korcsoporttól, nemtől függetlenül a normál vérnyomástartomány 20 éves kor felett, az maximum 120/80 mmHg. A Forbes oldalán megszólalt szakértő, dr. Wong szerint a 90-120 közötti szisztolés és a 60-80 közötti diasztolés érték minősül normálnak. Ha a szisztolés 90 alá csökken, az már alacsony vérnyomás. Alább látható a régi, korcsoport szerinti táblázat.

   Férfi
 18-39 év között  110/68 mmHg  119/70 mmHg
 40-59 év között  122/74 mmHg  124/77 mmHg
 60 éves kor felett  139/68 mmHg  133/69 mmHg

Jelenleg nem eszerint kategorizálják a vérnyomástartományt. Azoknak, akiknek a vérnyomása 120-129 közötti szisztolés, és kevesebb mint 80 diasztolés értékű, nagyobb az esélye, hogy magasvérnyomás-betegség alakuljon ki.

Az I. fokú magas vérnyomás esetében a szisztolés érték 130-139, a diasztolés pedig 80-89 közötti. A II. fokú magas vérnyomás esetében a szisztolés érték legalább 140, a diasztolés pedig legalább 90. Magasvérnyomás-krízisről pedig akkor van szó, amikor a szisztolés már 180 fölötti, a diasztolés pedig 120 vagy afölötti értéket mutat.

Lehet tenni a kialakulása ellen, illetve meglévő magas vérnyomás esetén is, ehhez ajánlják a mediterrán étrendet vagy a DASH-diétát a szakértők, a rendszeres fizikai aktivitást, a sóbevitel és az alkoholfogyasztás csökkentését. Diagnosztizált betegség esetén minden esetben a kezelőorvos tanácsait kell követni.

Continue Reading

Ajanlo

To Top