Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági számla, más néven a NYESZ egy speciális értékpapírszámla, amelyet kifejezetten a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítás érdekében javasolt megnyitni.

A Magyar Államkincstárnál a Nyugdíj-előtakarékossági számla vezetése díjmentes, az állampapírok megvásárlásához külön kincstári díj nem kerül felszámításra. NYESZ megnyitásához egy normál értékpapír-nyilvántartási számla megléte szükséges.

Minden magánszemély rendelkezhet egy R-jelöléssel ellátott NYESZ számlával (NYESZ-R), aminek az éves befizetései után 20%, maximum 100 ezer forint adókedvezményt vehet igénybe. Az adó-visszatérítést évente a személyi jövedelemadó-bevalláskor kell igényelni, és a jóváírt összeg a már meglévő NYESZ-R egyenlegét gyarapítja.

A Nyugdíj-előtakarékossági számlára bármely Magyar Államkincstár által forgalmazott forintos állampapír megvásárolható.

A 2013. január 1-jét követően nyitott Nyugdíj-előtakarékossági számlák esetén akkor lehet adómentesen hozzáférni a számlán gyűjtött összeghez, ha a számlabirtokos már nyugdíjra jogosult, és a számla zárására a számlanyitást követő tizedik év után kerül sor.

Az adóterhek megfizetése mellett a fent megjelölt feltételek nem teljesüléseesetén is fel lehet venni összeget a Nyugdíj-előtakarékossági számláról. Ilyen esetben nemcsak kamatadót és szociális hozzájárulást kell fizetni, hanem a korábban jóváírt adó-visszatérítést is vissza kell fizetni, 20 százalékkal növelt értékkel számolva.

Évi 100 ezer forintot kap minden nyugdíjas a Magyar államtól – 5 perce jelentették be!

A Nyugdíj-előtakarékossági számla megnyitását kezdeményezheti a Magyar Államkincstár bármelyik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán, vagy akár ide kattintva személyes megjelenés nélkül online (Ügyfélkapun keresztül) is! A Nyugdíj-előtakarékossági számlára a számlanyitáskor minimum 5000 forint befizetése, illetve online számlanyitás esetén a normál értékpapír-nyilvántartási számlán 5000 forint szabadpénz biztosítása szükséges.

A számlanyitást követően amennyiben a normál értékpapír-nyilvántartási számlához tartozik WebKincstár, és MobilKincstár hozzáférés, akkor azok felületén személyes megjelenés nélkül, vagy személyes megjelenés során a Magyar Államkincstár bármelyik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán vásárolhat állampapírt.