Connect with us

Mindennapok

Katalin hercegné is az új rejtélyes “rák világjárvány” áldozata lehet? Súlyos ami most kiderült!

Miután a walesi hercegné nyilvánosságra hozza a diagnózist, brit szakorvosok felvetették, hogy betegsége összefügghet a daganatos betegségek titokzatos “világjárványával”. 

Mint arról beszámoltunk, nemrég egy új nemzetközi kutatás felhívta a figyelmet arra, hogy döbbenetes arányban megnőtt a fiatalabbak körében jelentkező hasi rákos megbetegedések száma.

Egyre fiatalabbak a daganatos betegek nem csak az Egyesült Államokban, hanem más fejlett országokban is, köztük az Egyesült Királyságban, Japánban, Dél-Afrikában és Ausztráliában is.

1990 és 2019 között 79 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések száma az 50 év alatti korosztályokban és az okokat eddig nem tudták egyértelműen megállapítani az orvosok – írta a Daily Mail friss kutatási adatokra hivatkozva.

Ami különösen aggasztó, hogy a legmagasabb halálozással járó korai életszakaszban jelentkező daganatos megbetegedések közé tartoznak a mell, a garat, a tüdő, a gyomor és a vastagbél rákos elváltozásai.

Bár a 42 éves Katalin hercegné esetében a pontos daganatos típus nem ismert, azt tudni, hogy a betegséget egy jelentős hasi műtét során tárták fel. Egy magyar orvos szerint feltételezhetően emésztőszervi elváltozásról lehet szó.

Mint a brit Telegraphnak nyilatkozó szakorvosok elmondták, az utóbbi években jelentősen megnőtt a 45 év alattiak körében a jellemzően idősebb betegeknél előforduló rákos megbetegedések száma.

„Sokan közülük fittek és külsőleg egészségesek, és nem is gondolnak a rákra” – mondta Andrew Beggs professzor, a Birminghami Egyetem vezető klinikai munkatársa.

„Amikor 20 évvel ezelőtt ráksebészként kezdtem, ritkán lehetett látni fiatalabb betegeket, de ma már rendszeresen kell kezelnem őket. Amikor megjelennek, megdöbbennek, mert gyakran semmilyen tünetük nem volt, és életkoruk miatt nem gondolnak a rákra.” – tette hozzá Beggs.

A kutatók tanácstalanok abban a tekintetben, hogy mi okozhatja a tendenciát, bár a legtöbben egyetértenek abban, hogy valószínűleg nem egyetlen tényezőre vezethető vissza. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az ok részben genetikai lehet.

Körülbelül minden századik ember hordozza a BRCA-gént – amelyet Angelina Jolie tett híressé -, amely mell- és petefészekrákot okoz, míg nagyjából minden 350. embernél fordul elő Lynch-szindróma, amely a bél-, méh-, petefészek- és hasnyálmirigyrák örökletes oka.

A túlélési arány növekedése az ilyen génekkel rendelkezők körében azt jelenti, hogy populációs szinten nő a valószínűsége annak, hogy valaki rendelkezik ezekkel a génekkel.

A dokumentált esetek számának növekedésében valószínűleg szerepet játszik a rákról való általánosabb tájékozottság és a tünetek kivizsgálására való törekvés is.

Dr. Shivan Sivakumar, a Birminghami Egyetem onkológus docense egyetértett Beggs professzor megállapításaival:

„Jelenleg járványszerűen terjed a fiatalok (50 év alattiak) rákos megbetegedése. Ennek oka ismeretlen, de egyre több betegnél látunk hasi rákot”.

A globális adatokon alapuló modellek azt jósolják, hogy 2019 és 2030 között mintegy 30 százalékkal fog növekedni a korai stádiumban jelentkező rákos megbetegedések száma, ami jelentősen gyorsabb növekedés, mint az előző 30 évben.

Continue Reading

Ajanlo

To Top