Connect with us

Pénzügy

Ilyet még nem láttak a magyarok: Budapesten építik fel Európa legnagyobb felhőkarcolóját!🤬🤬

Fotó: Getty Images (illusztráció)

A maxi-Dubaj néven ismert projekt befektető tulajdonosa, Mohamed Alabbar először nyilatkozott a tervezett felhőkarcolóról, amely Európa legmagasabb épülete lehet a budapesti Rákosrendezőn. Alabbar szerint a torony magassága meghaladhatja a jelenlegi rekorder, a varsói Varso Tower 310 méteres magasságát, ami új mércét állíthat fel az európai építészetben.

Márciusban kezdődött el a rákosrendezői terület előkészítése, Szijjártó Péter külügyminiszter és Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere aláírásával. Az Eagle Hills Properties által vezetett 5 milliárd eurós beruházás egy új városnegyed kialakítását célozza, amely irodaházakból és luxuslakásokból álló épületegyüttest foglal magában, és egy 220-240 méter magas felhőkarcolóval koronázódik meg. Ez a torony majdnem száz méterrel lenne magasabb, mint a Mol-torony, Magyarország jelenlegi legmagasabb épülete.

Mohamed Alabbar, az Eagle Hills Group elnöke, a Khaleej Times napilapban megjelent nyilatkozatában kifejezte izgatottságát a projekt iránt: „Az Eagle Hills Properties izgatottan várja a Magyarország által kínált lehetőségeket, hiszen ez egy olyan ország, amelyet jelentős potenciáljáról és gazdag kulturális örökségéről ismerhetünk. Őszinte megtiszteltetés számunkra, hogy partneri viszonyt alakítunk ki ebben a jelentős fejlesztésben”.

A tervezett felhőkarcoló, amennyiben megvalósul, nemcsak Európa legmagasabb épülete lesz, hanem jelentős hatással lesz a környező infrastruktúrára és a ferihegyi repülőtér működésére is. A terület felett húzódik az egyik leszálló folyosó, így a torony építése módosításokat igényelhet a légi közlekedésben.

A maxi-Dubaj projekt nem mindenki támogatását élvezi. A főváros és a környező kerületek infrastrukturális fejlesztéseket várnak el a beruházástól, míg a MÁV zuglói szolgálati lakásainak lakói 30 napot kaptak az elköltözésre. Karácsony Gergely főpolgármester is kifejezte ellenzését a projekt iránt, ami további vitákat szülhet a fejlesztés körül.

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top