Connect with us

Életmód - Egészség

Ne vedd a drága bolti hulladék kenyeret, itt egy recept! 295 forintból megvan, és egészséges! Tele rostokkal, vitaminokkal! Rendbe rakja az emésztésed!

Ne vedd a drága bolti hulladék kenyeret, itt egy recept!

A boltok polcain sorakozó, magas árú kenyerek gyakran nem csak a pénztárcánkat terhelik meg, hanem egészségünkre nézve sem a legjobb választások. Sok esetben tartósítószerekkel, adalékanyagokkal teli termékek, amelyek hosszú távon nem szolgálják az egészségünket. Azonban van egy egyszerű megoldás, ha igazán finom, puha, egészséges és tápláló kenyeret szeretnél: készítsd el otthon! Ebben a cikkben bemutatunk egy receptet, ami nem csak ízletes, de tele van rostokkal, vitaminokkal, egészséges olajokkal, és még a vérnyomást is képes csökkenteni.

Miért érdemes otthon kenyeret sütni?

  • Kontroll az összetevők felett: Tudod, mi kerül a kenyeredbe, elkerülheted a felesleges adalékanyagokat.
  • Gazdaságos: Az otthon sütött kenyér ár-érték arányban verhetetlen.
  • Egészségesebb: Testreszabhatod az összetevőket, hogy támogasd az egészséged.

A recept, ami forradalmasítja a kenyérsütésed

Összetevők:

  • 500 g liszt (80ft)
  • 60 g őrölt lenmag (70ft)
  • 2 evőkanál őrölt görögszéna mag (20ft)
  • 1 evőkanál só
  • 1 csomag szárított élesztő (105ft)
  • 2 evőkanál olívaolaj (20ft)
  • 400 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Egy nagy tálban keverd össze a fehérlisztet, az őrölt lenmagot és a görögszéna magot. Add hozzá a sót és az élesztőt, majd alaposan keverd össze.
  2. Összeállítás: Készíts egy mélyedést a száraz összetevők közepén, öntsd bele az olajat és fokozatosan add hozzá a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered. Gyúrd össze az alapanyagokat, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz. Hagyd állni, a lenmag sok fizet vesz fel és ragacsos állagu lesz, ekkor adj hozzá még egy kis vizet.
  3. Kelesztés: Formázz a tésztából egy gombócot, tedd vissza a tálba, és lefedve, meleg helyen hagyd kelni körülbelül 1 órán át, vagy amíg megduplázódik a mérete.
  4. Formázás és sütés: Miután megkelt, gyúrd át a tésztát, formázz belőle kenyeret, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyd újra kelni 30 percig, majd előmelegített sütőben, 220°C-on süsd aranybarnára körülbelül 30-40 perc alatt.
  5. Hűtés: A sütés után vedd ki a kenyeret a sütőből, és hagyd hűlni egy rácsra téve, hogy a levegő minden oldalról érje.

Egészségügyi előnyök

  • Lenmag: Magas rosttartalma segít az emésztésben, omega-3 zsírsavai pedig támogatják a szív egészségét. Az egyik legolcsóbb szuperélelmiszer, lassítja az öregedést, csökkenti a bélben kialakult gyulladásos folyamatokat. Az apró magvak királya, nem véletlenül! Érdemes 1kg-os őröletlen változatban beszerezni, majd otthon megőrölni (pl egy kávédarálóval), így a legolcsóbb
  • Görögszéna mag: Kutatások szerint segíthet a vércukorszint szabályozásában, és javíthatja az anyagcserét. Igazán ízletessé varázsolja a kenyeret, kihozza az ízeket. A liszt miatti vércukor emelkedést is csökkent. Most még olcsón beszerezhető alapanyag (kb 1000ft/250g), viszont már sok gyártó elkezdte felvásárolni mert gyógyszereket készítenek belőle.
  • Olívaolaj: Egészséges, egyszerűen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Sok a hamisitvány, vásároljunk megbízható helyen! Én az Aldi termékét ajánlom!

Ez a kenyér nem csak finom és egészséges, de a benne lévő összetevők hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez is. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd az otthon sütött kenyér minden előnyét!

Continue Reading

Ajanlo

To Top