Connect with us

Jóslás

Dolgozókat toboroznak! 750 ezer forintos fizetésért dolgozhatsz belföldön! Még érettségi sem kell! Nagyon sok dolgozót keresnek! Mutatjuk hol kell jelentkezned az állásra

Dolgozókat toboroznak! 750 ezer forintos fizetésért dolgozhatsz belföldön! Még érettségi sem kell! Nagyon sok dolgozót keresnek! Mutatjuk hol kell jelentkezned az állásra

A magyar járműiparban  az elmúlt időszakban óriási beruházásokat jelentettek be. Minden feltétel megvan ahhoz, hogy a szektor hatalmas lendülettel működjön,  csupán egy dolog hiányzik, a munkaerő, miközben hasonló pozíciókra a szomszédban négyszeres a túljelentkezés.

FIGYELEM! Többezer magyar melóst keresnek 750 ezres fizetés érettségit sem kérnek és külföldre sem kell menni!

A magyar járműiparban  az elmúlt időszakban óriási beruházásokat jelentettek be. Minden feltétel megvan ahhoz, hogy a szektor hatalmas lendülettel működjön,  csupán egy dolog hiányzik, a munkaerő, miközben hasonló pozíciókra a szomszédban négyszeres a túljelentkezés.

Szakemberek véleménye  arról,hogy  mi vezetett a hiányhoz, és milyen  megoldás lehetséges.

Ez bizony nagyon jó hírnek tűnik, csupán annyi a baj,  hogy jelenleg is nagy munkaerőhiánnyal küzd a járműgyártás. A helyzetet még az is nehezíti, hogy a győri ipari parkba dolgozni,már nem a szlovákok ingáznak át, hanem éppenséggel  a pozsonyi régióba a győriek járnak át munkát vállalni, például a Volkswagen-gyárba. A statisztikák szerint külföldi telephelyen 116,7 ezer magyarországi lakos dolgozik jelenleg, és majdnem  9 ezren “vándoroltak ki” a magyar munkaerőpiacról csak az előző negyedévben.

Érdekesség, hogy négyszeres a túljelentkezés, a Szlovákiába költöző Jaguar gyárnál, eközben pedig  vergődik a magyar piac.

Nincs befektetés, ha nincs dolgozó

Magyarországon annyira súlyos a munkaerőhiány, hogy elbuktunk miatta nemrég egy autóipari befektetést is. A Figyelőnek elmondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy az a nagy probléma, hogy  nem tudunk kellő számú munkaerőt biztosítani, ezért esünk el egyes lehetőségektől.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy elfogyott a magyar dolgozó, mert  jelenleg is 230 ezer munkanélküli van az országban, és  csupán 50 ezer betöltetlen állás.

Hatalmasat ugrott a kereslet

Sámson Dorottya, a Profession toborzási üzletágvezetője szerint :”Az elmúlt három évben jelentős változás, hogy az online állásportálokon megjelenő hirdetések közel megháromszorozódtak, a gazdaságilag aktív népesség létszáma viszont stagnál, tehát nincs megfelelő merítés” , de azt is hozzátette még, hogy a kereslet és a kínálat a munkaerőpiacon azért nem fedi egymást ( nem talál egymásra) , mert az elérhető munkavállalók nem azzal a tudással és készségekkel rendelkeznek, mint amiket a cégek keresnek, ugyanakkor közrejátszanak  a területi eltérések is.

Míg az ország nyugati felében  nincs elég  megfelelő munkavállaló, és az itt élők szívesebben ingáznak akár külföldi munkahelyre is, addig  a keleti országrész lakosai  nehezebben mozdulnak el otthonról, ennek talán az az egyik legfőbb oka, hogyha eladják a lakásukat, annak az árából a nyugati országrészben  nem tudnak venni másikat.

Mindenki őket keresi

A gyártószektorban a legproblémásabb, a szakemberek véleménye szerint a “kékgalléros” szint, azaz az operátori pozíciók betöltése. Hatalmas szükség van rájuk a termelés bővítésénél, és jelenleg is óriási nagy a kereslet is irántuk. Ugyanis  az említett pozíciókhoz elegendő, akár a 8 általános iskolai végzettség is bruttó 350 ezer forintot is kereshetnek és pótlékokkal együtt. A munkáltatók próbálják  bevonzani a dolgozókat: lakhatási támogatással, betanulási tréningekkel, és egyéb juttatásokkal is.

Egyre nagyobb szükség van  karbantartókra is, mert  sok vállalat automatizálással próbálja megoldani a munkaerőhiányt, ezért egyre nagyobb szükség van a gépek karbantartására is. Elsődlegesen gépészeket és villamosmérnököket keresnek ezen   munkakörök  betöltésére.

Óriási a kereslet a  fenti pozíciók mellett még folyamatfejlesztőkre is, főleg a bővítések idején. Ők azok a szakemberek, akik  nyelvet beszélnek és  felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, akik tulajdonképpen kialakítják a gyártást. Ők mindennel foglalkoznak:  a gépek elrendezésétől kezdve a teljesítményük optimalizálásáig, mellettük még nagy szükség lenne minőségügyi mérnökökre is.

A tapasztalatok alapján  750-950 ezer forintot lehet keresni ebben a pozícióban  és ez, még nem vezetői szintű munkakör.

A munkáltatók egyéb juttatásokkal is próbálják magukhoz csalogatni a dolgozókat még  a bérek mellett: a Mercedes gyár Kecskeméten egy éve saját óvodás és bölcsődét is nyitott és felújított, és 40 munkavállalójának kedvezményesen bérelhető lakásokat is  biztosított. Szándékában áll bővíteni  az ilyen lakások számát.

Nem csak a fiatal mérnökre van szükség.

Vas megyében a munkavállalóknak a piaci átlag feletti bérezést és juttatási rendszert adnak, bár nem közöltek  pontos adatokat a fizetéseket illetően. Általában a fizetés és a kedvezményes étkezés mellett még biztosítanak éves bónuszt, albérlet támogatást, ingyenes nyelvtanulási, sportolási és kulturális lehetőségeket is. Például térítésmentes buszjáratokat működtet öt városból a vállalat.

Mérnökhiánnyal is küzd a szombathelyi cég, elsősorban  a termelésben  folyamatmérnökökre lenne szükség, és  minőségbiztosítási mérnökökre is. A helyi gépészmérnök duális képzésnek a vállalat az egyik kezdeményezője és alapítója, jelenleg is 16 hallgatójuk van.

Természetesen nyitottak a pályakezdők felé is,  de próbálják tartani az arányokat, mert szükség van  a tapasztalt szakemberekre is.

Keresnek még az említettek mellett: informatikusokat, logisztikusokat, HR-es és gazdasági szakembereket is.

Jól látszik az Opten céginformáció adataiból, hogy alapvetően az a legnagyobb probléma  a hazai járműiparban, hogy nem tudja követni a munkaerőpiac ezt a dinamikus fejlődést és bővülést. Annak ellenére állandó a munkaerő  hiány, hogy idén augusztusban több mint 20 százalékkal többen dolgoznak a szektorban, mint 5 ezelőtt évvel.

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top