Connect with us

Egyéb

Megszűnhet a nyugdíjkorhatár férfiak és nők esetében is Magyarországon! Így lehet majd nyugdíjba menni a korhatár eltörlése után

Megszűnhet a nyugdíjkorhatár férfiak és nők esetében is Magyarországon! Így lehet majd nyugdíjba menni a korhatár eltörlése után

Minimumfeltétel a teljes öregségi nyugdíjfolyósításhoz, hogy a ledolgozott évek száma legalább 20 év legyen. Ha ez valami miatt nem teljesül, de az öregségi nyugdíjkorhatárt elérve a kérelmező rendelkezik minimum 15 év szolgálati idővel, akkor öregségi résznyugdíjat igényelhet. Fontos kitétel a nyugdíj kérelmezésekor, hogy a nyugdíj-megállapítás időpontjában az igénylő személy nem lehet biztosított, vagyis nem állhat semmilyen munkaviszonyban, sem belföldön, sem pedig külföldön.

A hagyományos értelemben vett nyugdíjkorhatár eltűnőben van, az emberek több ok miatt is tovább dolgozhatnak, mint az eddigi években. A biztosítók úgy gondolják, az embereket fel kell készíteni erre minél hamarabb.

Lard Friese az NN-biztosítócsoport vezérigazgatója is erre hívta fel a figyelmet egy, a Világgazdaságnak adott interjújában.

A jóslatoknak számos oka van: – egyrészt sokkal több rugalmas munkalehetőség lesz elérhető, másfelől egyre egészségesebben és tovább élnek az emberek, ami pedig újabb kihívást támaszt majd a biztosítókkal szemben. A menedzser szerint érdemes az embereket a lehető legkorábban bevonni a nyugdíjas korukkal kapcsolatos döntésekbe, fontos a párbeszéd, hogy még dolgozó éveikben tisztában legyenek a nyugdíjrendszerrel.

Az 1957-ben vagy azt követően született emberek legkorábban a betöltött 65. életév napján mehetnek nyugdíjba. Számos európai országtól eltérően Magyarországon a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárra vonatkozó életkora megegyezik, nincs különbség a nyugdíjaskor tekintetében.

Azonban minimumfeltétel a teljes öregségi nyugdíjfolyósításhoz, hogy a ledolgozott évek száma legalább 20 év legyen. Ha ez valami miatt nem teljesül, de az öregségi nyugdíjkorhatárt elérve a kérelmező rendelkezik minimum 15 év szolgálati idővel, akkor öregségi résznyugdíjat igényelhet. Fontos kitétel a nyugdíj kérelmezésekor, hogy a nyugdíj-megállapítás időpontjában az igénylő személy nem lehet biztosított, vagyis nem állhat semmilyen munkaviszonyban, sem belföldön, sem pedig külföldön.

65 év

2021-et követően a nyugdíjkorhatár mindkét nem számára immár 65 évet jelent. A nők számára van kedvezményes nyugdíjszámítási lehetőség, az otthon gyermekneveléssel eltöltött évek is beleszámítanak a nyugdíjukba, így a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulhatnak.

Sokan szeretnének gondtalan nyugdíjas éveket, de ezt meg is kell finanszírozni valamiből. Az idősebb korban felmerülő egészségügyi kiadások is sokba kerülhetnek, egy autó fenntartása is jelentős kiadással jár, nem beszélve a szabadidő kellemes eltöltéséről, például a külföldi utazásokról. Ugyan jelenthet kiegészítő jövedelmet a nyugdíj melletti munkavégzés, bár valószínűleg a többségnek nem szeretne a nyugdíjas éveiben dolgozni.

A nyugdíj mellett viszont jól jön bármilyen kiegészítő jövedelem. Az időben elkezdett nyugdíj előtti öngondoskodás lehetőségei között érdemes megemlíteni az adókedvezményekkel is támogatott önkéntes nyugdíjpénztárat, valamint a nyugdíjbiztosítást is, amely az előbbinél rugalmasabb megtakarítási forma, ellenben az állam szintén több kedvezménnyel is támogatja.

Előrehozott öregségi nyugdíj: a korábbi évek törvénymódosításai miatt minden előrehozott nyugdíjba menetelt érintő jogszabályt eltöröltek, így öregségi nyugdíj egyedül az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor állapítható meg.

Forrás: valodihirek

Continue Reading

Ajanlo

To Top