Connect with us

Életmód - Egészség

Figyelem! Új vércukorszint táblázatot vezettek be! Kiadták a táblázatot: Ennyi az alacsony, a normál és a magas!

Figyelem! Új vércukorszint táblázatot vezettek be az orvosok! Ennyi az alacsony, a normál és a magas!

Az egészségügyi szakemberek folyamatosan kutatják és elemzik a vércukorszinttel kapcsolatos adatokat, hogy azok a lehető legpontosabban tükrözzék az egyén egészségi állapotát. A vércukorszint, azaz a glükóz mennyisége a vérben, kulcsfontosságú mutatója annak, hogy a szervezetünk megfelelően működik-e, különösen azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Az idők folyamán a kutatások és az új technológiák lehetővé teszik az orvosok számára, hogy finomítsák és aktualizálják a vércukorszint értékelésének normáit.

A címre reagálva, fontos hírrel szolgálhatunk azok számára, akik rendszeresen monitorozzák a vércukorszintjüket. Az orvosok bevezettek egy új, frissített vércukorszint táblázatot, amely pontosabban és részletesebben ad tájékoztatást az alacsony, normál és magas vércukorszint kategóriákról. Ezzel a lépéssel az egészségügyi szakemberek célja, hogy mindenki számára könnyebben érthetővé és követhetővé tegyék a vércukorszinttel kapcsolatos információkat.

Ugyanakkor a vércukorszintet nem csupán a cukorbetegeknek érdemes ellenőrizni, hiszen nagyon fontos, hogy a szervezet sejtjei megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussanak, és az egyik ilyen tápanyag pedig a glükóz.

Mi az a vércukor és miért fontos?

A vércukorszint a szervezetben keringő vérben található oldott glukóz mennyiségét jelzi. Ezt a szintet a szervezet egy összetett és bonyolult folyamattal tartja bizonyos határok között. A máj és az izomszövetek képesek a glükózt glikogén formájában raktározni, ezért a nem megfelelő mennyiségű cukorbevitel esetén a szervezet innen kezdi el a sejtekhez juttatni a glükózt.

A megfelelő vércukorszintet több hormon irányítja, amiből az oroszlánrészt az inzulin veszi ki, illetve a glucagon, amit kontrainzuláris hormonnak is hívnak. Az inzulin feladata a sejtek csatornáit megnyitni, hogy a glükóz bekerüljön, így csökkenti, illetve a megfelelő tartományon belül tartja a vércukorszintet.

A vércukorszinttel kapcsolatos betegségek

Nem kizárólag a cukorbetegség megléte adhat okot a vércukorszint mérésre, hiszen egyéb betegségeket is jelezhet a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint:

Hiperglikémia (magas vércukorszint): a hirtelen bevitt nagyobb mennyiségű cukor esetén a vércukorszint nő, ezért a leghasznosabb az éhgyomri állapotot vizsgálni. 7mmol/l feletti érték már magasnak számít. Ez alkalmanként egészséges embereknél is előfordulhat éhgyomri állapotban is, de ha rendszeresen magas értéket mérsz, érdemes kivizsgáltatni, és kezdődő cukorbetegségre gyanakodni.
Hipoglikémia (alacsony vércukorszint): ellentétben az előzővel itt a vércukorszint nagyon alacsony, éhgyomri állapotban is 3,9 mmol/l alá esik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tud annyi glükózt a vérbe juttatni, mint amennyit a sejtek felvesznek. Már diagnosztizált cukorbetegek esetén akkor fordulhat elő, ha túl sok inzulint adtak be. Akár cukorbetegség miatt, akár csak másodlagos betegségként van jelen az alacsony vércukorszint, kezelni szükséges, mert a tünetek ájuláshoz, rángáshoz vezethetnek és ilyenkor már sürgős ellátásra van szükség.
Cukorbetegség: a vércukorszinttel kapcsolatos problémáknál legtöbbször a cukorbetegségre gondolnak. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja a megfelelő értékeken belül tartani a vérben keringő glükóz mennyiségét, ezért segítségre van szüksége. A cukorbetegség típusától függően erre van megoldás különböző étrendekkel, az életmód változtatásával és inzulinterápiával. Erről részletesen ebben a cikkünkben olvashatsz.

Mennyi a normális vércukorszint?

A vércukorszint normális értéke éhgyomor esetén 3,5-5,5 mmol/l között van. Ha egyszer-egyszer 5,5-7 mmol/l értéket mérsz, az még nem biztos, hogy baj, de ha ez tartósan fennáll, érdemes pre-diabéteszre gyanakodni, és ezt kivizsgáltatni. A korán reggel éhgyomorra végzett vércukorszint mérésekor a 7mmol/l feletti érték már cukorbetegség jele.

Érdemes odafigyelni, hogy a méréskor az éhgyomor azt jelenti, hogy sima ásványvizet ihatsz éjszaka során, de ha például ízesített vizet, teát vagy bármi mást fogyasztasz, akkor a vércukorszintmérés már nem éhgyomorra történik!

Az alacsony vércukorszint tünetei, okai

Akkor lesz a vércukorszint túl alacsony, ha a szervezetben a táplálékkal bevitt szénhidrát mennyisége kevés, vagy a sejtek túl sok glükózt fogyasztottak. Ezt befolyásolhatja gyógyszeres kezelés, vagy egy rosszul megválasztott diéta is, koplalás, megnövekedett fizikai igénybevétel és túlzott alkoholfogyasztás. Van, akinél alacsony vércukorszint jelentkezhet front hatására, de akár szauna vagy forró fürdő is előidézheti.

Az alacsony vércukorszint tünetei:

 • remegés
 • fáradékonyság
 • émelygés
 • fejfájás, ingerültség
 • éhség
 • beszédzavar is kialakulhat
 • szapora szívverés, zsibbadás

Mit jelent a magas vércukorszint?

Ez azt jelenti, hogy a vérben túl sok glükóz van, amit a sejtek nem vesznek fel tápanyagként. Étkezés után automatikusan megnő a vércukorszint, de gyógyszerek és betegség is előidézheti.

A magas vércukorszint tünetei:

A tünetek nagyban megegyeznek a cukorbetegség tüneteivel, de természetesen egyénenként eltérhetnek, akár tünetmentesen is lehet magas vércukorszintet mérni. A leggyakoribb tünetei:

 • fokozott éhség- és szomjúságérzet
 • fokozott fáradtság, álmosság
 • koncentrációképesség romlása
 • látásproblémák, homályos látás
 • lassan gyógyuló sebek

A magas vércukorszint jelentkezhet cukorbetegeknél, ha nem megfelelő az inzulinterápia. A sokáig fennálló magas vércukorszint nagyon súlyos betegséghez, akár ketoacidózishoz is vezethet. Ennek tüneteit nagyon komolyan kell venni, hiszen életveszélyes állapot is kialakulhat.

Ilyen tünetek a szájszárazság, hányás, hasmenés, fáradtság és koncentráció hiány, a fokozott szomjúság és emellett a gyakori vizelési inger, továbbá a gyümölcsszagú lehelet.

A vércukorszint csökkentése

Ha diagnosztizált cukorbetegség valamelyike áll fenn, és a vércukorszint magas, akkor vissza kell állni az orvos által tanácsolt kezelésre, diétára, életmódra, bevinni az előírt mennyiségű inzulint. Figyelni kell a megfelelő mennyiségű étel fogyasztására, ezek szénhidráttartalmára és arra is, hogy lassú vagy gyors felszívódású ételek.

Kerülendő az alkohol fogyasztása, és fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ami 2-3 liter naponta. Érdemes gyakrabban mérni a vércukorszintet, hogy határok között lehessen tartani, így biztosítani a szervezet egészséges működését.

A vércukorszint mérése

A vércukorszintet a nap bármely szakában mérheted, ám a legtöbbet sejtető számok éhgyomri vizsgálat esetén relevánsak, vagy étkezés előtt/után 90 perccel érdemes mérni. Fontos, hogy a mérések közel azonos napszakban történjenek, és ezek bekerüljenek a vércukornaplóba. Ez egy olyan dokumentum, amivel könnyű követni a vércukorszintet, így akár megelőzhető is lehet a 2-es típusú cukorbetegség, illetve, ha már terápiás kezelés alatt vagy, akkor könnyen kontrollálható az eredményesség.

A vércukorszint mérésekor azonnali eredményt kapsz, ami viszont a szervezet munkájával folyamatosan változik, ezért érdemes mindig ugyanakkor, ugyanabban a helyzetben mérni. Megelőzés vagy terápia esetén is fontos, előbbi esetén elég havi 1-2 alkalommal mérni.

Inzulinterápia esetén viszont naponta többször is szükség lehet a vércukorszint ellenőrzésére. Ma már léteznek erre 0-24 viselhető szenzorok is, amik a telefonnal kommunikálva képesek figyelmeztetni az alacsony vagy magas vércukorszintre. Ezek különösen fontos technikai vívmányok, hiszen előfordulhat, hogy valaki észre sem veszi a változást, mert épp belemerült a munkába, sportba, viszont a telefon jelez, így időben tudja beadni inzulint, vagy éppen enni egy pár falatot.

Gyakori kérdések a vércukorszinttel kapcsolatban

Mitől lehet magas a vércukorszint?

Előfordulhat hirtelen bevitt, gyorsan felszívódó szénhidrát tartalmú ételek fogyasztásakor, túl kevés inzulin beadásakor, rossz gyógyszeres kezelés vagy a megszokottnál kevesebb testmozgás esetén is. Gyermekeknél és várandós nőknél gyakoribb, ilyenkor a kontroll elengedhetetlen a cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében.

Milyen következményekkel járhat a magas vércukorszint?

A huzamos ideig tartó magas vércukorszint kiválthatja a cukorbetegség legsúlyosabb szövődményét, ketoacidózist. Ilyenkor a vérben túl sok keton halmozódik fel az inzulin hiánya miatt. Legsúlyosabb tünete az eszméletvesztés és a kóma, és egészen életveszélyes állapot is kialakulhat, ezért már a korábbi tüneteket is érdemes komolyan venni.

Mennyi idő alatt csökken a vércukorszint?

Ez attól is függ, hogy mi miatt lett magas a vércukorszint, milyen szénhidrátbevitel történt, és fennáll-e cukorbetegség. Ilyen esetben az inzulin beadását követően percek alatt csökkenhet a vércukorszint.

Continue Reading

Ajanlo

To Top