Connect with us

Pénzügy

KIJÖTTEK A pontos összegek, számok : ITT A bruttó és NETTÓ MINIMÁLBÉR ÉS GARANTÁLT BÉRMINIMUM 2024 Áprilistól 🤬🤬

KIJÖTTEK A pontos összegek, számok : ITT A bruttó és NETTÓ MINIMÁLBÉR ÉS GARANTÁLT BÉRMINIMUM

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2024

minimálbér  garantált bérminimum 2023 : A minimálbér és a garantált bérminimum összege 202-ban 8–12 százalék között emelkedne a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok javaslata szerint.

Alapjaiban változhat meg 2024-től a magyar minimálbér: az őszi bértárgyalások során napirendre kerül a jelenlegi minimálbér és a garantált bérminimum összevonása – értesült a napi.hu. A lépés akár harmadával is megemelheti jövőre a legkisebb kereseteket.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) napirendjére került egy javaslat, amely szerint 2024-től több mint harmadával emelkedne jövőre a minimálbér összege, ha a kétfajta kötelező legkisebb bért – a másik a garantált bérminimum – egy összeg váltaná fel.

A cikk szerint gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a minimálbér jelenlegi 232 ezer forint összegéről legalább 296 400 forintra nőne, ami jelenleg a garantált bérminimum összege. Azzal a céllal, hogy a bérminimumot érintő körülbelül 800 ezer munkavállaló ne szenvedjen kárt, az összeg januártól legalább 5,5 százalékkal emelkedne, megtartva ezzel a reálértékét.

EZ AZT JELENTENÉ, HOGY A MINIMÁLBÉR 2024-BEN EGY LÉPÉSBEN 34,8 SZÁZALÉKKAL NŐNE, 312 700 FORINTRA.

Az érdekképviseletek, sem a kormány nem zárkózott el a minimálbér ilyen jellegű reformjától, ugyanakkor az érdemi egyeztetésekre még nem került sor.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke megerősítette, hogy felmerült, hogy hasonlóan a legtöbb európai országhoz, csak egy összeg legyen a kötelező legkisebb bér.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy 2006-ban vezették be a magasabb összegű, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot. Ennek célja az volt, hogy nagyobb elismerést kapjanak azok a munkavállalók, akik rendelkeznek valamilyen szakmai képzettséggel. Fontos megkülönböztetés, hogy míg 2006-ban a munkanélküliség volt a probléma, addig ma már a munkaerőhiány a jellemző.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top