Connect with us

Mindennapok

MOST ÉRKEZETT: Fegyveres felkelést jelentettek be Oroszországban , Moszkvába tartanak a katonák

A Wagner zsoldoscsoport vezetője péntek este azt mondta: meg kell állítaniuk az orosz védelmi minisztériumot, ezért fegyverrel vonulnak ellenük. Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag bejelentett egy katonai puccsot, bár ő maga „Igazságmenetnek” nevezte ezt. Az orosz hatóságok fegyveres felkelésről írnak, és eljárást indítottak Prigozsin ellen.

Cikkünk frissül…

A Wagner zsoldoscsoport vezetője több hangfelvételt tett közzé péntek este a Telegram-oldalán. Megfogadta, hogy „megállítja” Moszkva legfelsőbb katonai vezetését, és felszólította az oroszokat, hogy ne álljanak ellen az erőinek – közölte az al Jazeera.

A Wagner–csoport parancsnoki tanácsa döntést hozott – meg kell állítani a gonoszt, amelyet az ország katonai vezetése hoz

– mondta Jevgenyij Prigozsin a szóvivői által közzétett hangüzenetben.

A Telegram-csatornán közzétett üzenetekben úgy fogalmazott: „Meg kell állítani azt a gonoszságot, amelyet az ország katonai vezetése hordoz. Elhanyagolják a katonák életét. Elfelejtették az »igazságosság« szót, és mi vissza fogjuk adni. Ezért azok, akik ma tönkretették a mi embereinket, és tönkretették az orosz katonák tíz, sok tízezer életét, meg lesznek büntetve”.

 Arra kérem önöket, hogy ne álljanak ellen senkinek. Bárki, aki megpróbál ellenállást tanúsítani, azt fenyegetésnek fogjuk tekinteni, és azonnal megsemmisítjük, beleértve minden útzárat, amely az utunkba áll, minden repülőgépet, amelyet a fejünk felett fogunk látni

– fogalmazott.

Hozzátette: „Kérek mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, ne engedjenek a provokációknak, maradjanak otthon… Ajánlatos, hogy ne menjenek ki az utcára az útvonalunk mentén. Miután befejeztük, amit elkezdtünk, visszatérünk a frontra, hogy megvédjük hazánkat. Az elnöki adminisztráció, a kormány, a belügyminisztérium, az orosz gárda és más struktúrák a megszokott módon folytatják munkájukat. El fogunk bánni azokkal, akik tönkreteszik az orosz katonákat, és visszatérünk a frontra. A csapatokban helyreáll az igazságosság. És utána – igazságosság egész Oroszország számára”– mondta a Wagner-vezér.

Igazságmenetnek nevezi

Prigozsin azt is mondta a felvételen, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Rosztovba érkezett nemrég, de elmenekült előlük, amikor felelősségre vonták a csapás miatt, és ezért nincs más választásuk, mint hogy leszámoljanak a belső ellenségükkel.

Mondandója egy pontján Prigozsin azt is közölte:

Ez nem egy katonai puccs. Ez egy Igazságmenet. A cselekedeteink semmilyen módon nem akadályozzák a hadsereget.

A mondatok alapján az oroszok közül is sokan úgy értelmezték, hogy Prigozsin puccsra szólított fel. A zsoldosvezér által elmondottak itt meghallgathatóak:

Egy rakétacsapás volt az előzmény

Mindennek előzménye az volt, hogy Prigozsin szerint az orosz védelmi minisztérium egy rakétatámadást hajtott végre ellenük. Ennek következményeiről egy videó is készült.

Mindeközben az Orosz Védelmi Minisztérium egy közleményben cáfolta Prigozsin állításait, és azt, hogy csapást hajtottak volna végre a Wagner-csoport ellen. Közölték azt is, hogy az orosz hadsereg csapatai továbbra is folytatják a harci missziókat a frontvonalon.

Oroszország a puccs szélén?

Mindeközben Igor Girkin, az orosz titkosszolgálat volt tisztje azt írta a Telegramján: nem tudja megerősíteni, hogy tényleg Prigozsin beszélt-e a felvételen, és igazat mondott-e, de ettől függetlenül kijelenthető szerinte, hogy Oroszország egy katonai puccs szélén áll.

Csak az nem egyértelmű, hogy ki fogja megindítani. Elképzelhető, hogy két hatalmi klikk küzd egymással, és egy harmadik, amelynek az FSZB és az Orosz Biztonsági Tanács a része, próbál semleges maradni

– közölte Girkin.

A volt FSZB-tiszt este 21.29-kor azt írta: egyelőre sem ő, sem a forrásai nem látják jelét annak, hogy a Wagner összecsapott volna a hadsereggel. Nem sokkal később, 21.36-kor viszont azt írta, hogy a rosztovi biztonsági erők magas készültségbe helyezték, bár egyelőre nem történt összecsapás.

Reménykedjünk abban, hogy Prigozsin bejelentette ugyan a puccsot, de a Wagner fegyveresei nem fognak részt venni benne

– mondta.

Prigozsin nemrég arról beszélt, hogy Oroszország hazudott az egész háborúval kapcsolatban

Jevgenyij Prigozsin nemrég egy nyilatkozatban  az oligarchákat is hibáztatta a háborúért, elítélve „a klánt, amely a gyakorlatban ma Oroszországot uralja”.

Ukrajna fegyveres erői nem akarták megtámadni Oroszországot a NATO-blokkal

– közölte.

A szókimondó zsoldosvezér már korábban is közzétett kemény hangvételű üzeneteket. Májusban az Ukrajnában megölt katonái véres holttestei előtt állt, és szitkozódásokkal teli szidalmakat kiabált az orosz katonai vezetőkre, őket hibáztatva a vérengzésért.

DE EDDIG MÉG SOHA NEM ÁSTA ALÁ MOSZKVA INDOKLÁSÁT A HÁBORÚRA.

Egyesek úgy látják: az, hogy Putyin nem tudta elfojtani a belharcokat, az orosz politikai színtéren bekövetkező lehetséges változások jele.

Megszólalt a Kreml is, az orosz kormányzat fegyveres felkelésről beszél

Frissítés: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azóta közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnököt értesítették „a Prigozsint körüli helyzetről”.  „Megtesszük a szükséges lépéseket” – fűzte hozzá szűkszavúan a szóvivő.

Mindeközben az orosz Terrorellenes Bizottság (NAC) közölte, hogy az FSZB bűnügyi eljárást indított Prigozsin ellen,

AKI –  AZ FSZB SZERINT – FEGYVERES FELKELÉSRE SZÓLÍTOTT FEL AZ OROSZ KORMÁNYZAT ELLEN.

„Követeljük, hogy azonnal vessen véget az illegális akciónak” – közölte a NAC a RIA Novosztyi szerint.

Puccs, avagy sem?

Igor Girkin egy újabb posztban azt írta: sokan azt mondták, hogy egy puccs nem így néz ki, de ezzel nem ért egyet. „Az 1922-es olaszországi puccs épp így kezdődött. Benito Mussolini először ezreket, majd tízezer »feketeingest« vezetett Rómába. Nem ellenállt senki, a puccsistákat a nép üdvözölte, a király pedig átadta a hatalmat”.

Egy későbbi posztban azt is hozzátette: szerinte Prigozsin hazudott a rakétacsapásról, ugyanis nem logikus, hogy az orosz védelmi minisztérium egy egész Wagner-alakulatra csapjon le ahelyett, hogy magát Prigozsint próbálnák meg likvidálni.

Egyszerű katonák és parancsnokok ellen csapást végrehajtani hülyeség – még Sojgunak és Geraszimovnak [az orosz vezérkari főnöknek – a szerk.]  van elég esze ahhoz, hogy ezt tudja. Ha még Prigozsin és az ő »parancsnoki tanácsa« ellen lőttek volna ki egy rakétát, azt még megérteném. De ez így egy hazugság. Pont

– írta.

Orosz harcjárművek jelentek meg Rosztov közepén, vészhelyzet van

Mindeközben a közösségi médiában olyan fotók terjednek, amelyek szerint harcjárművek jelentek meg a korábban már említett Rosztovban, egész pontosan Rosztov na Donu városában.

A Baza nevű orosz Telegram-csatorna azt  írja , hogy a Rosztovi terület rendőrkapitányságaiban elrendelték az „Erőd” kódnevű vészhelyzeti terv végrehajtását, amelynek értelmében az összes rendőrt készültségbe helyezték, és mindenhol állománygyűlést hívtak össze. A terv értelmében biztosítani kell a kulcsfontosságú objektumok védelmét, és fel kell készülni egy esetleges külső támadásra.

Utóbb a csatornán egy másik videó is megjelent, amin egy harcjármű látható. A Baza szerint a város felett már helikopterek is köröznek.

Az egész orosz belügyet és a Roszgvardiját mozgósították?

A fenti értesülést az 161.ru nevű orosz hírportál kormányzati forrásai is megerősítették. A portál egyik forrása azt mondta:

Parancsot adtak arra, hogy Belügyminisztérum teljes személyzetét [feltételezhetően ez csak Rosztovi régióra értendő – a szerk.] és az Orosz Nemzeti Gárdát is mozgósítani kell, és meg kell erősíteni a Luhanszki Népköztársaság és Donyecki Népköztársaság határin lévő ellenőrzőpontokat.

Úgy tudni, hogy már az FSZB-t, valamint a Moszkvai területen lévő biztonsági erőket is készültségbe helyezték, valamint házkutatásthajtottak végre a Wagner-csoport szentpétervári központjánál.

Ezen kívül az orosz sajtóban már azt is híresztelik, hogy a Kreml különleges kommunikációs csatornáit, az ATS-2-őt és 3-at is leállították, de ezt más forrásból egyelőre nem sikerült megerősíteni.

Mindeközben az orosz állami csatorna, a Rosszija-24 is megszakította az adását, és beolvasták az orosz védelmi minisztérium közleményét, amelyben Prigozsin állításait cáfolták – írta az orosz Meduza portál.

Az ukránok rövid üzenetet küldtek

„Figyelünk” – írta az eseményekre reagálva egy Twitter-posztban az ukrán védelmi minisztérium.

Harcjárművek Moszkva közepén is

Több videó tanúsága szerint Moszkva közepén is harcjármúvek jelentek meg.

Mindeközben Prigozsin felszólította a Roszgvardiját, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Ezen kívül egy, a város közelében lévő katonai bázisnál valami ki is gyulladhatott.

Ezen kívül egy, a város közelében lévő katonai bázisnál valami ki is gyulladthatott.

Szurovikin Prigozsinnak: bajtásak vagyunk, ne csináljátok

Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokahelyettese,  valamint Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz hírszerzés vezetőhelyettese egy videóban üzent Prigozsinnak.

Szurovikin azt mondta, hogy a frontvonalról nemrég tért vissza a védelmi minisztériumba, ahol jelenleg is a feladatukat végzik. Ezután azt mondta, hogy a Wagnerrel együtt küzdöttek az utóbbi időben.

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben […] állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz

– mondta.

Nem mellékes részlet a videón, hogy Szurovikin kezében eközben egy gépkarabély is látható volt.

Tényleg megindult a Wagner

Szurovikin fenti mondatait az magyarázza, hogy Prigozsin nem blöffölt, és a Wagner csapatai tényleg megindultak Moszkva ellen. Egyesek arról írnak, hogy 80 ezer katonával, bár ez irreálisan soknak hangzik a Wagner erőit ismerve. Az viszont reálisnak tűnik, hogy a Rosztovi területen halad előre a konvojuk.

Continue Reading

Ajanlo

To Top