Connect with us

Pénzügy

Vadonatúj módszerrel támadnak a Facebookon az aljas csalók: ne dőljön be a kamu csomagküldésnek

Vadonatúj módszerrel támadnak a Facebookon az aljas csalók: ne dőljön be a kamu csomagküldésnek

Vadonatúj módszerrel támadnak a Facebookon az aljas csalók: ne dőljön be a kamu csomagküldésnek

Megosztás

Küldés Messengeren

Küldés e-mailben

Milliókat nyúltak volna le a számláról egy primitív átveréssel, de a bank közbelépett.

Évek óta vadásznak a csalók az interneten az áldozataikra. Korábban már többször beszámoltunk olyan esetekről, amikor valakit több százezer forinttal károsítottak meg. Hasonló volt nemrég Linda esete is, akinek a számlájáról alig fél óra alatt összesen közel félmilliót emeltek le ismeretlenek. 3 ezer forinttal kezdték, 50 ezer volt az utolsó összeg.

Az egyik legnagyobb hazai csalás: könnyű online munkát ígértek, milliárdokat húztak ki az áldozatok zsebéből – videó

Az egyik legnagyobb hazai csalás: könnyű online munkát ígértek, milliárdokat húztak ki az áldozatok zsebéből – videó

Az elmúlt hónapokban egyre több az olyan csaló, aki a Facebook adok-veszek felületén keresi az újabb áldozatokat. A netes csoportokban és a közösségi oldalakon szinte naponta téma az úgynevezett „apróhirdetéses csalás”, amelyről korábban már a rendőrség is adott ki tájékoztatást.

A módszer lényege, hogy a megkárosított online apróhirdetési oldalon árul valamit, az elkövető pedig – csevegő alkalmazáson keresztül – vásárlóként keresi őt fel. A csaló ezután azt javasolja az eladónak, hogy csomagküldő szolgálatot vegyenek igénybe, ehhez küld neki egy linket azzal, hogy azon keresztül kapja majd meg a vételárat is.

Miután az

Miután az „érdeklődő” elkéri az e-mail-címünket, ezzel a levéllel találkozhatunk a levéltárunkban / Olvasói fotó

Miután az

Olvasói fotó

A link egy ismert csomagküldő szolgálatéhoz hasonló, ám hamis oldalra vezeti az embert, akinek ott ki kell választania a számlavezető bankját, majd egy felugró ablakban meg kell adnia a bankkártyája valamennyi adatát, a hátoldalon lévő, háromjegyű CVC biztonsági kódot is beleértve.

Mindezzel az elkövető rendelkezésére bocsátjuk az adatainkat, aki nyomban online vásárlást indít. Az átvert személy közben egy másik felugró ablakban megadja a telefonjára érkezett sms-kódot is, amit az elkövető már az online vásárlási felületen rögzít, így jóváhagyatva a tranzakciót.

Percek alatt lecsapnak, milliókat is leszedhetnek a kártyánkról

Egy, a neve elhallgatását kérő olvasónk elmondása szerint hónapokkal korábban hirdetett meg egy termékét a Facebook piacterén, majd egy Rossi vezetéknévvel rendelkező profil a hirdetés feltöltése után pár perccel üzenetet küldött neki.

Üdvözlöm, érdekel a termék megvásárlása, kérem, küldje el az e-mail-címét, hogy megszervezhessen a Foxpost futárszolgálatot” – kezdte az átverő a Messengeren, majd az e-mail-cím megadása után érkezett meg olvasónkhoz a Foxpost hamis oldala.

A Foxpost hamis oldala szinte ugyanúgy fest, mint azt eredeti. Emiatt teljesen hitelesnek tűnhet / Ovasói fotó

A Foxpost hamis oldala szinte ugyanúgy fest, mint azt eredeti, így teljesen hitelesnek tűnhet / Olvasói fotó

Szerencséjére gyanút fogott, nem dőlt be az átverésnek, ám egy másik, általunk megkeresett hirdetőtől milliókat csikartak ki.

Manuéla szintén a közösségi oldal piacterén hirdetett, majd egy hölgy őt is azzal kereste meg, hogy csomagküldő alkalmazással szeretné megkapni a terméket.

Manuélát a Facebookon verték át

Aczél Manuéla nem gondolta, hogy csalóba botlott, s csak a bank közbelépésének köszönhető, hogy nem vitték el a pénzüket… bár még vissza sem kapták

Felraktam eladásra a Facebook Marketplace-re egy összecsukható biciklit 30 ezer forintért. Aztán írt egy hölgy, hogy szeretné a biciklit, de Foxposttal. Küldött egy linket, a megnyitása után pedig egy ablak jött be, amin a különböző bankok logói voltak. Az oldalon kiválasztottam a bankomat, s ott meg kellett volna adnom a belépési adatokat, beleértve jelszót, felhasználói nevet, de ekkor nem fogadta el a kártyám

– árulta el a lapunknak Aczél Manuéla.

Miután hazaért, az édesanyja belépési kódját kérte el, így sikerült belépnie a felületre. Ezután sms-kóddal is megerősítette a belépést, majd egy újabb linket kapott, hogy fogadja el a neki utalt 30 ezer forintot.

Egy nappal később, vasárnap reggel írt nekem a hölgy, hogy aggódik, mert nem ment át a pénz, és ő mindent kifizetett nekem, nézzem meg újra, mi lehet a hiba. Megnéztem, mit tehetek, és észrevettem még egy ablakot, ahol megerősítést kért. Majd délután hívták anyukámat a banktól, hogy utalt-e nagyobb összeget a mai nap folyamán. Volt ugyanis egy két és fél milliós utalás – mesélte az átvert szabadbattyáni hölgy.

Látszólag minden rendben

Látszólag minden rendben

A bank szerint az utalás az ő felületükön történt, de a csaló bankkártyáját is egyből letiltották.

Ebben az a legrosszabb, hogy anyukám számlája és pénze volt. Természetesen feljelentést tettünk, nyomoz a rendőrség. De a bank még nem válaszolt a hatóságnak. Sőt, a pénzt sem kaptuk vissza a banktól, annak ellenére, hogy állítólag megvan

– tette hozzá Manuéla.

A hölgy csak később eszmélt rá, hogy csalás áldozatává vált

A hölgy csak később eszmélt rá, hogy csalás áldozatává vált

Különböző fajtái vannak

A csalók azóta már különböző módon próbálkoznak, és mindent bevetnek, hogy megtévesszék a piactéren hirdetőket. Ám nem csak a Foxpost, a GLS és a PayPal szolgáltatásait is felajánlják, hamisan. Az üzenetükben leginkább arra törekednek, hogy az áruló személytől minél messzebbre lévő magyar vagy esetleg külföldi települést adjanak meg, hogy feltétlenül szükség legyen a futárszolgálatra.

Korábban Rákóczi Ferenc is hasonló történetet mesélt el a Balázsék reggeli műsorban: a feleségét is átverték a Facebook piacterén. Vajda Judit egy ágyat kínált eladásra, s egy belga személy kereste fel azzal, hogy a bútort a Miskolcon vásárolt otthonába szeretné.

Miután megállapodtak az árban, érkezett hozzá egy kivonat a PayPal pénzügyi vállalkozástól, de 70 euróval (26 ezer forint) többet küldött neki az érdeklődő az eredeti árnál.

Azért van rajta 160 euró, mert mindjárt jön a szállító, csak neked ezt a 70 euró különbséget át kell utalnod a szállítónak, mert ők akkor jönnek el az ágyért – árulta el Feri a műsorban.

Mint kiderült, hamis volt a számlakivonat, Judit pedig az összeget kriptovalutában utalta át, ami teljesen visszakövethetetlen.

BLIKK DOSSZIÉmappamappa

csalás

Megosztás

Küldés Messengeren

Küldés e-mailben

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

átverés

online piactér

Facebook

milliók

bank

csalás

csomagküldés

Forrás

 

Continue Reading

Ajanlo

To Top