Connect with us

Pénzügy

Rossz hírünk van a dohányosoknak: hamarosan 3500 forint lesz egy doboz cigaretta!

Rossz hírünk van a dohányosoknak: hamarosan háromezer forint lesz egy doboz cigaretta!

Rossz hírünk van a dohányosoknak: hamarosan háromezer forint lesz egy doboz cigaretta!

Az Európai Bizottság javaslata szerint a dobozonkénti jövedéki adó minimumát 1,80 euróról 3,60 euróra emelnék dobozonként, Magyarországon akár 1500 forint is lehet majd a dohánytermékek jövedéki adója.

Közel háromezer forintba is kerülhet egy doboz cigaretta Magyarországon, ha elfogadják az Európai Bizottság javaslatát. A dokumentumtervezet szerint az EU a dohányipar adóztatásának átalakítását tervezi.

Mindez a dohánytermékekre vonatkozó alacsony adókulccsal rendelkező tagállamokban megduplázná a jövedéki adókat – írja tobaccomagazin.hu a Financial Times híre alapján.

Cigi árak 2023

A javaslatot az összes uniós tagállamnak jóvá kell hagynia, mielőtt jogszabályba foglalnák. A tervezet szerint cigarettákra kivetett dobozonkénti jövedéki adó minimumát 1,80 euróról 3,60 euróra emelné dobozonként.  Főleg ez azokat a kelet-európai országokat érinti, ahol a cigaretta ára három euró alatt van.

Egy kiszivárgott hatásvizsgálat szerint a jövedéki adó minimumának emelése erős hatást gyakorolna a fogyasztókra és a gazdasági szereplőkre azokban az uniós országokban, ahol a cigarettaárak alacsonyak, köztük Bulgáriában, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon – írja tabaccomagazin.hu a Financial Times alapján.

A javaslat szerint Magyarországon jelenleg egy 20 szálas doboz cigaretta jövedékiadó tartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép majd az Európai Bizottság friss terve, a minimum adótartalom közel a duplájára, 1500 forint környékére ugorhatna.

Így az uniós tervezet 700–800 forintos drágulást is eredményezhetne egy doboz cigaretta esetében Magyarországon.

Cigaretta árak 2023: háromezer forint lesz egy doboz cigaretta!

A cigarettákra kivetett jövedéki adók jelentősen emelkednének Ausztriában és Luxemburgban is, ahol az árak a jövedelemhez képest alacsonyak. A cigarettákra kivetett adóemelés várhatóan 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak. Az írják, mivel egyre népszerűbbek az e-cigaretták, ezért az adóemelés ezeket a termékeket is érinti majd.

A tervezet szerint a magasabb nikotintartalmú eldobható e-cigarettákra legalább 40 százalékos jövedéki adót vetnének ki, míg az enyhébb termékekre 20 százalékost. A hevített dohánytermékekre szintén 55 százalékos adót vetnek ki, ami 1000 eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent, azaz húsz százlas dobozonként 1,82 eurót, ami mintegy 742 forintot jelent.

A változtatások célja, hogy felgyorsítsák az EU azon törekvését, hogy 2040-re legyen egy „dohánymentes nemzedék”.  Azt szeretnék elérni, hogy az uniós polgárok körében a dohányzás aránya a jelenlegi 25 százalékról 2025-re 20 százalékra, 2040-re pedig 5 százalék alá csökkenjen.

Ebben a hónapban volt már egy csapás a dohányosokra

Amint arról korábban írtunk, az Európai Bizottság új irányelvben tiltotta be ebben a hónapban az ízesített hevítőrudakat az Európai Unió teljes területén. Az irányelv hivatalosan november 23-án lép hatályba; az uniós tagállamoknak ezt követően 2023. július 23-ig kell átültetniük nemzeti jogrendszerükbe.

Maga az ízesítés tilalma a tagállamokban 2023. október 23-tól lép hatályba és ekkortól kell alkalmazni – hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy előfordulhat, hogy egyes tagállamok nem ültetik át időben az uniós irányelvet, így ott kitolódhat az ízesítési tilalom bevezetésének dátuma.

Egészségvédelmi megfontolások

A már korábban említett, a Financial Times által megszerzett kiszivárgott hatásvizsgálat azt is megjegyezte, hogy az újgenerációs dohánytermékek – „amelyek különösen vonzóak a fiatalok számára, akiket a függőség kialakulásának kockázata fenyeget” – jövedéki adójának emelése segítené a dohányzás visszaszorítására irányuló közegészségügyi erőfeszítéseket.

Merthogy a változtatások célja, hogy felgyorsítsák az EU azon törekvését, hogy 2040-re legyen egy „dohánymentes nemzedék”. Az EU rákellenes tervének részeként az egészségügyi tisztviselők azt szeretnék elérni, hogy az uniós polgárok körében a dohányzás aránya a jelenlegi 25 százalékról 2025-re 20 százalékra, 2040-re pedig 5 százalék alá csökkenjen.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság új irányelvben tiltotta be ebben a hónapban az ízesített hevítőrudakat az Európai Unió teljes területén. Az irányelv hivatalosan november 23-án lép hatályba; az uniós tagállamoknak ezt követően 2023. július 23-ig kell átültetniük nemzeti jogrendszerükbe. Maga az ízesítés tilalma a tagállamokban 2023. október 23-tól lép hatályba és ekkortól kell alkalmazni – hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy előfordulhat, hogy egyes tagállamok nem ültetik át időben az uniós irányelvet, így ott kitolódhat az ízesítési tilalom bevezetésének dátuma.

Pro és kontra érvek

Rob Branston, a Bath Egyetem Dohányzás-ellenőrzési Kutatócsoportjának tagja a Financial Timesnak azt mondta, „már régóta esedékes” volt, hogy emeljék a jövedéki adót azokban az országokban, ahol a cigaretta „túl olcsó”, és hogy felzárkózzanak az inflációhoz.

Ez életeket fog menteni. Az adók által kiváltott áremelkedés az egyik leghatékonyabb eszköz a dohányzás visszaszorítására, ezért a minimális adókulcsok jelentős emelése döntő fontosságú a rák és más betegségek kívánt csökkenésének eléréséhez”

– fogalmazott. Peter van der Mark, az Európai Dohányzási Szövetség főtitkára azonban arra figyelmeztetett, hogy

„ha hirtelen nagyon meredek emelést hajtunk végre, akkor piacot teremthetünk az illegális kereskedelem számára”.

Dustin Dahlmann, a Független Európai E-cigaretta Szövetség elnöke hozzátette, hogy az újgenerációs dohánytermékeknél tervezett adóemelések azt eredményezhetik, hogy „a dohányzás sokkal kevésbé káros alternatíváira sok országban túlságosan magas adót vetnek ki”. A BAT a gazdasági lapnak azt hangsúlyozta, hogy ez

„egy hosszú jogalkotási folyamat kezdete”.

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem válaszolt a Financial Times megkeresésére.

Személyi kölcsön igénylése, akár 5 perc alatt.
Banki előminősítés azonnal itt:

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top