Connect with us

Pénzügy

Ezerszámra állnak az eladhatatlan villanyautók – Rászorulók kaphatják meg

Ezerszámra állnak az eladhatatlan villanyautók – Rászorulók kaphatják meg

Hatalmas autótemetőről készült drónfelvételek terjednek az interneten: talán mégsem akkora a kínai vllanyautó-biznisz, mint azt a gyártók állítják?

Ha csak a számokat nézzük, akkor egyértelműen globális nagyhatalommá vált a kínai autógyártó a világ villanyautó-eladásait tekintve, ám a rendszeresen felbukkanó drónfelvételek alapján az eladások nagy része kamu. Teljesen kész, rendszámozott, papíron eladott villanyautók állnak ugyanis elhagyatottan az autótemetőkben. A felvételeken többek között Geely Kandi K10 EV, Neta V és BYD e3 modelleket láthatunk. A serpentza Youtube-csatorna szerint ezeket az autókat legyártották, papíron eladták, majd leparkolták, hogy a gyártók elérhessék a kívánt “Teslaverő” számokat. Ezzel annyi állami és magánbefektetői támogatáshoz jutottak, hogy bőven megérte akkucsomaggal együtt legyártani az említett autókat, csak azért, hogy végül veszélyes hulladékként egymás hegyén-hátán az enyészetnek adják át őket.

Az előző évtizedben nagyon hasonló csalás zajlott járműmegosztós kerékpárokkal: piackutatás és igényfelmérés nélkül pumpálták ki a gyártók a bicikliket, hogy aztán lelépjenek a befektetők pénzével, a kétkerekűeket pedig hegyekbe hányva a semmi közepén hagyják. Sokkal komolyabb probléma azonban a jelenlegi helyzet, itt ugyanis a drága és veszélyes anyagok sokszorosát használták fel ezeknek az autóknak az előállításához, amely a nyersanyagok hiánycikk jellege miatt az egész világ villanyautó-árait befolyásolja. Ezek a temetők ráadásul kiemelten tűzveszélyesek, és a jövőben nagyon komoly környezetvédelmi utóhatással is járhat, ha kontrollálatlanul kezdenek el lebomlani az elhagyatott járművek. Konkrétan ijesztő az alábbi felvételsor a poros, de belül még bezsákolt, teljesen új autókról, főleg, hogy az egyik, háttérben elhangzó kínai kommentár szerint akad olyan temető is, amely magában meghaladja a 15 ezer négyzetmétert.

Continue Reading

Ajanlo

To Top