Connect with us

Pénzügy

Figyelem: Egyedülállóknak is jár a családtámogatási pénz – hatalmas pénzről van szó!

Figyelem: Egyedülállóknak is jár a családtámogatási pénz – hatalmas pénzről van szó!

Figyelem: Egyedülállóknak is jár a családtámogatási pénz – hatalmas pénzről van szó!

Figyelem: Egyedülállóknak is jár a családtámogatási pénz – hatalmas pénzről van szó! A bankok közreműködésével nyújtott állami családtámogatási rendszer döntő része (az otthonfelújítási támogatás és autóvásárlási kedvezmény kivételével) idén is elérhető, ráadásul egy részük nem csak a házasságban, családban élők részére. Bár sok esetben elvárás, számos lehetőség kapcsán a hangsúly mégsem a családi állapotunkon, hanem az általunk nevelt gyermekeken van – kezdte válaszát Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője, a Blikk jegybankára. Az alábbiakból kiderülnek a részletek.

Babaváró hitel

Ami a babaváró hitelt illeti, ha esetleg később elválunk, nem kell pl. utólag visszafizetnünk az akár sokmillió forintos – a babaváró hitel elengedésével megkapott – állami támogatást, ha a válás előtt már megszületett 3 gyermekünk.

Fontos bejelentést tett a kormány a nyugdíjakkal kapcsolatban, mindenki érintett a pénzről van szó!

 

Ha még nincsenek gyerekek, akkor a babaváró hitel a házasság felbontásának napját követő törlesztési esedékességtől piaci kamatozású hitellé alakul. Ha viszont a babaváró hitel folyósítását követő 5 éven belül esetleg ismét megházasodunk, s megszületnek a babák, akkor ismét jogosultak leszünk a kamatmentességre, illetve a hitel támogatássá való átalakítására, ha a házastársunk megfelel a jogszabályban rögzített követelményeknek. Sőt, általánosságban nem számít a babavárónál, hogy hányadik házasságunk kapcsán kérjük a hitelt/támogatást.

Amennyiben a babaváró kölcsön felvételét követő 5 éven belül házastársunk esetleg elhunyna, akkor – függetlenül attól, hogy született-e gyermekünk vagy nem – továbbra is jogosultak maradunk az ahhoz kötődő kamattámogatásra, amennyiben a haláleset bekövetkeztét követő 60 napon belül benyújtjuk a halotti anyakönyvi kivonatot a folyósító hitelintézet részére.

Ottonteremtési kedvezmény

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), illetve a falusi CSOK igénybevételéhez csak a jövőben vállalt gyermekek esetében kell házastársként élnünk. Már meglévő gyermek(ek) után viszont mindkét családtámogatási formánál – az együttélésről közjegyző előtt nyilatkozó – élettársakként, továbbá egyedülállóként is igényelhetjük az akár 10 millió forintos családtámogatási lehetőséget.

Ugyanez a helyzet a – gyermekszámtól függő – 1-4 millió forint összegű jelzáloghitel-elengedés esetében: itt is meglévő gyermekek esetében élettársakként, illetve egyedülállóként is igénybe vehetjük ezt a családtámogatási lehetőséget.

Sokan tévesen úgy tudják emellett, hogy a CSOK-ot, falusi CSOK-ot kizárólag fiatal házaspárok (ahol az egyik házastárs 40 évesnél fiatalabb) vehetik igénybe. A valóságban ennél idősebb házasoknak – életkori megkötés nélkül – is jár ez a lehetőség, ha már van gyermekük, és még nem töltötte be a 25. életévét (vagy megváltozott munkaképességű gyermek esetében még ennél is tovább). Ráadásul a gyermeket nevelő nyugdíjasok is kérhetnek CSOK-ot, amennyiben aktívan dolgoznak.

Örökbefogadók, nevelő szülők

Akkor is jogosultak vagyunk mind a babaváró hitelre, mind a CSOK-ra, ha házasokként nem születne kisbabánk, azonban örökbefogadunk egy (vagy több) gyermeket. A CSOK esetében (a saját vagy örökbefogadott gyermekével azonos feltételek szerint) ráadásul emellett a nevelt gyermek(ek) után is igényelhetjük a támogatást, amennyiben a kicsi(k) velünk közös háztartásban élnek, legalább egy éve a gyámságunk alatt állnak, és vér szerinti szüleik elhunytak.

Személyi kölcsön igénylése, akár 5 perc alatt.
Banki előminősítés azonnal itt:

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top