Connect with us

Hétköznapok

Tragikusan fiatalon, rejtélyes módon halt meg a magyar színészzseni: nagy a gyanú, hogy felesége ölte meg

Tragikusan fiatalon, rejtélyes módon halt meg a magyar színészzseni: nagy a gyanú, hogy felesége ölte meg

Soós Imre életét rejtélyek és legendák övezték, csak úgy, mint a halálát. Öngyilkosságot feleségével együtt, ám a mai napig sokan kétségbe vonják, hogy ez történt. Soós korai halála ellenére mégis örökre beírta magát a magyar film – és színháztörténetbe.

Parasztcsaládból származó őstehetség volt

Nyolcgyerekes, mélyszegénységben élő parasztcsaládban született 1930-ban Balmazújvárosban, az apja a Semsey gróf birtokán volt zsellér. A kis Imre hétéves korától napszámosként dolgozott.

A fiatal Soós is, a legenda szerint mezítlábas gyerekként a párt lapjában, a Szabad Népben olvasta, hogy paraszti származású fiatalokat várnak a Színművészeti Főiskolán. Jelentkezett, a felvételire is mezítláb ment, majd elkápráztatott mindenkit. Húszévesen aztán a Ludas Matyival berobbant a köztudatba. A pártvezetés büszke volt rá, Soós pedig megfelelt az ideológiai szerepnek, hiszen örült, hogy lehetőséget kapott. 1949-ben például azt mondta az egyik újságnak, hogy csoda, amit színészként megélhet, s csoda az is, ami 1945 óta az országban történik. „Ez Pártunk érdeme, amely a munkásokat és a dolgozó parasztokat felemelte.”

A Ludas Matyiban, majd Törőcsik Mari oldalán játszott a Körhintában

Soós Imre lett végül a Rákosi-rendszer emblematikus alakja, aki a színpadon teljesít kétszáz százalékot. 1949 tavaszán még csak másodéves volt a Színművészeti Főiskolán, amikor ráosztották Ludas Matyi szerepét. Horváth Teri javasolta, aki már megkapta a címszereplő szerelmének, Piroskának a szerepét. A Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte alkotás volt az első teljes hosszában színes magyar film. A színésztanonc lenyűgözte a stábot, később pedig a közönséget is.

A Ludas Matyi bemutatóját 1950 februárjában tartották, áprilisban a két fiatal szereplő megkapta a Magyar Népköztársaság arany érdeméremének első fokozatát. Még ugyanebben az évben Soós Imre 1950-ben a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakítás díját.

Soós Imre színművész helybeliekkel a Lúdas Matyi című film forgatásakor/ Fotó: FortepanA színművész helybeliekkel a Ludas Matyi című film forgatásakor/ Fotó: Fortepan

Soós Imre a Filmvilág korabeli hasábjain / Fotó: Arcanum - Filmvilág
Soós Imre a Filmvilág korabeli hasábjain / Fotó: Arcanum – Filmvilág

1955-ben leszerződtette a Madách Színház, ezen év nyarán Fábri Zoltán Körhinta című filmjében is szerepet kapott, Bíró Mátét alakította, Pataki Marit pedig Törőcsik Mari. A film 1956 februárjában jelent meg, Törőcsik Mari pedig pár évvel ezelőtt rántotta le a leplet arról, hogy a forgatás alatt kicsit egymásba is szerettek.

Fábri Zoltán alkotását az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték. A forgatókönyvet Sarkadi Imre A kútban című, 1954-ben megjelent novellája alapján Fábri Zoltán és Nádasy László írta. A jelölés után “magyar Gérard Philipe-ként” kezdte emlegetni a külföldi sajtó Soóst.

Törőcsik Marival a Körhintában / Fotó: Arcanum Filmvilág
Törőcsik Marival a Körhintában / Fotó: Arcanum Filmvilág

Soós Imrével a Körhinta című filmben / Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár Fényképtár
Soós Imrével a Körhinta című filmben / Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár Fényképtár

A rivaldafény mögött komoly gondokkal küzdött

A rivaldafényben minden tökéletesnek tűnt, pedig egyre több gondja akadt a civil életben. Sokat ivott, gyógyszerekkel nyugtatta magát, illetve láncdohányos lett. Utólag került elő egy jelentés róla, amely szerint: „Elhanyagolja kötelességeit, nem képzi magát ideológiailag, nem végez mozgalmi munkát. Iszik, mértéktelenül dohányzik.”

Soós egyre mélyebbre került lelkileg, 1956-ban két csapás is érte. Egyrészt disszidált nagy szerelme, a színésznő, Ferrari Violetta, a forradalom alatt pedig sokan bántották, mert a rendszer kegyeltjének tartották. Soós többször próbálkozott az öngyilkossággal, így került a János kórházba is, ahol beleszeretett a kezelőorvosába, dr. Perjési Hedvigbe. Össze is házasodtak, ám a kapcsolat nem azt hozta, amit remélt, veszekedések és nagy összeborulások váltották egymást.

Alkoholt és rengeteg kávét ivott, a nyugtatót szedett, alig evett, és sokat dohányzott

Tisztázatlan körülmények között hunyt el

Bár a felesége tiltotta az italtól, a végzetes nap estéjén is sok alkoholt fogyasztott egy négyfős társaságban, ahol dr. Perjési Hedvig és a későbbi író, Müller Péter is ott volt. Soós egy érzelmi kitörés után elviharzott, Müller pedig az Alkotás utcai lakásig kísérte az asszonyt, aki állítása szerint arra panaszkodott, hogy nem bír a szélsőségesen viselkedő színésszel. Aztán másnap jött a hivatalos hír: közösen vetettek véget az életüknek, kinyitották a gázcsapot. Az újságok – ahhoz képest, hogy 1957-et írtunk – meglepő nyíltsággal írtak a megrázó esetről. A közös öngyilkosság kifejezést is papírra vetették, sőt, azt is, Soós komoly alkoholproblémákkal küszködött. A hivatalos álláspont tehát az volt, hogy közösen ölték meg magukat. Halálakor Soós mindössze 27 éves volt.

Máig él a gyanú, hogy a felesége ölte meg

Korábban beszámoltunk róla, hogy Müller Péter viszont nem tartja kizártnak, hogy valójában Soós Imre felesége állhat a tragédia mögött. Az elkeseredett asszony akár injekcióval is elkábíthatta a részeg színészt, majd kinyitotta a gázcsapot.

Erre azonban soha nem derült fény, azonban az tény, hogy amikor feltörték a lakás ajtaját, belülről be volt zárva az ajtó, Soós a konyhakövön feküdt, Perjés pedig egy hokedlin ült élettelenül. Jóval később az orvosnő testvére azt állította, találtak egy búcsúlevélkét is, amit Perjés Hedvig írt, és amin a következő állt: „Anyu, ne bántsatok senkit, én vagyok a gyilkos.” Aztán az is elterjedt, hogy Soós körmei alatt egy harmadik ember bőrdarabkáit találták meg.

Soós Imre színész és felesége, Dr. Perjési Hedvig sírja a Farkasréti temetőben / Fotó: Ringier-ArchívSoós Imre színész és felesége, Dr. Perjési Hedvig sírja a Farkasréti temetőben / Fotó: Ringier-Archív

Soós Imre színész és felesége, Dr. Perjési Hedvig sírja a Farkasréti temetőben / Fotó: Ringier-ArchívSoós Imre színész és felesége, Dr. Perjési Hedvig sírja a Farkasréti temetőben / Fotó: Ringier-Archív

Continue Reading

Ajanlo

To Top