Senkit ne tévesszen meg az elmúlt hetek özönvizes, esős és hűvösebb időjárásra, az idei lehet minden idők legmelegebb nyara.

Hermann Dóra, az Időkép meteorológusa beszélt erről az RTL-nek. Mint mondta, a rendelkezésre álló adatok szerint komoly hőségre lehet készülni.

– A hosszú távú becslésünk a modellek és az előrejelzések alapján azt mutatja, hogy idén is meleg lesz. A nagy térségű áramlási rendszerek jelenlegi helyzetéből is erre lehet következtetni – fogalmazott az időjós.

Az éves időjárást meghatározó két jelenség az El Nino és a La Nina, melyek jelenléte a Csendes-óceán Egyenlítő környéki tengervíz mozgásától függ. Amikor az áramlás miatt a hő nyugat felé mozog,a La Nina hűvösebb víztömeget, szárazabb, aszályosabb időszakot hoz. Ellenkező esetben viszont az El Ninóval melegebb, csapadékosabb időjárás érkezik.

Az elmúlt három évet a La Nina uralta, most viszont érkezik az El Nino, így a tengerfelszín több fokkal melegebb lehet

A hőséggel együtt a csapadék is erősödik.

– Tavaly ilyenkor még alig voltak viharok, most már egy-két jelentősebb volt, idén az El Nino miatt többre is lehet számítani – fogalmazott a meteorológus az RTL-nek.

Emlékezetes, milyen katasztrofális helyzetet okozott tavaly a forróság és az aszály, tönkrement a termés, kiszáradtak a tavak, még a Velencei-tóból is eltűnt a víz egy része és pusztultak a halak.

Az idei nyáron gyakrabban fog esni az eső, várhatóan nem fogunk szűkölködni csapadékban.