Connect with us

Sztársztorik

SOK SIKERT KÍVÁNUNK! Újabb Magyar hegymászó indul pótlólagos oxigén és serpák nélkül a világ egyik legmagasabb hegycsúcsára

Magyar hegymászó indul pótlólagos oxigén és serpák nélkül a világ egyik legmagasabb hegycsúcsára

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul június 6-án, kedden Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Varga Csaba a műsorban elmondta: célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot.

A hegymászó arról beszélt, hogy ez az a magasság, ahol még jól tud működni az emberi szervezet. Mint mondta, már van tapasztalata ilyen magasságokkal, hiszen ez már a több mint tizedik magashegyi expedíciója lesz. Kiemelte, úgy érzi, készen áll, és mindent megtesz azért, hogy az expedíció sikeres legyen.

Elmondta: a csúcstámadást a június 20-30. közötti időszakra tervezi.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a „Nagyvárad” feliratos magyar zászlót, illetve megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről, amelynek tagja – közölték hétfőn a Hazajáró című műsor Facebook-oldalán.

Mint írják, Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt darab nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Varga Csaba június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. Június 9-én 3-4 napos túra során éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt, és körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához.

Mint a közleményben írják, a Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

A Varga Csaba – Nanga Parbat 2023 – MKE 150 elnevezésű expedícióról a Hazajáró Facebook-oldalán adnak majd rendszeresen hírt.

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 m magas Nanga Parbatra indul június 6-án Varga Csaba nagyváradi hegymászó, építész barátunk. Célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot, s ott meglobogtassa a Nagyvárad feliratos magyar zászlót, valamint megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről. Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül

– írják a Hazajáró oldalán.

A cikk forrása: https://blikkruzs.blikk.hu/aktualis/kozugy/varga-csaba-hegymaszo-nanga-parbatra-suhajda-szilard/yekk68w?fbclid=IwAR057rb-idxBXLwzRgL1A6j8Ymd5SVX_Pcwbn6eL-T6efdwLGHD9rjxfSZs

Continue Reading

Ajanlo

To Top