Connect with us

Egyéb

Már biztos: Meghalt Suhajda Szilárd

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – áll a Kyocera Everest Expedíció 2023 sajtóközleményében. – Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

A békéscsabai hegymászó a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára szeretett volna feljutni. Az előrejelzés szerint kizárólag május 24-én volt kedvező az időjárás a térségben, a szerda utáni napokban erős szelet és havazást is prognosztizáltak, ezért Suhajda Szilárdnak egyetlen nap volt esélye felérni a csúcsra. Éppen ezért három akklimatizációs kör után május 20-án éjjel el is indult az alaptáborból (5400 méter), másnap megérkezett a kettes táborba (6400 méter), majd újabb egy nap elteltével a hármasba (7200 méter) is. Mivel minden a tervei szerint alakult, május 23-án hajnalban elérte a Déli-nyerget, vagyis a 7950 méteren lévő négyes tábort.

Suhajda Szilárd sátra a Mount Everesten. (Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)

Suhajda Szilárd sátra a Mount Everesten. (Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)

A korábbi előrejelzések szerint a kedvező időjárási ablak nem változott, ezért némi pihenőt követően május 23-án 21 órakor (magyar idő szerint 17 órakor) elindult a 8848 méter magas csúcs felé. Május 24-én, szerdán nepáli idő szerint 8 órakor, az úgynevezett Erkély (Balcony) tetejéről, vagyis 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Később, úgy 13.30 körül (szintén nepáli idő szerint) a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, és elmondta, fizikailag jól érzi magát, de nehéz a mászás, és hogy későre jár. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését, és a biztonságos visszatérést a négyes táborba. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására és irányára vonatkozóan. A következő GPS-jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19.30-kor, még magasabbról, 8795 méterről, a Hillary-lépcső közeléből érkezett. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre található, és Szilárd korábbi mozgására hagyatkozva, úgy másfél órányi mászásra volt a csúcstól. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.

Közben besötétedett, ezért Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége és egyben az expedíció itthoni koordinátora segítséget kért férje ügynökségétől. Két serpa még szerda éjjel elindult a négyes táborba, hátha a magyar mászó segítségre szorul. A keresés azonban május 25-én, csütörtök délig sem járt eredménnyel, ami azért sejtetett rosszat, mert ekkor már több mint negyven óra telt el, hogy Szilárd elindult a csúcsra. Egyébként szerda éjjel Márton Peter Price is segítséget kért telefonon. A Londonban élő fiatalember a napokban, május 14-én – szervezett kereskedelmi úttal és oxigénpalack segítségével – feljutott a csúcsra. Hazaérkezését követően értesült, hogy Szilárd bajba kerülhetett, ezért felhívta a mászását segítő csapat vezetőjét, aki szintén a csúcs felé tartott, és ígéretet tett, ha szükséges, segítenek Szilárdnak az ereszkedésben.

Márton Peter Price (balra) még az alaptáborban találkozott Suhajda Szilárddal, és tisztelete jeleként két csomag sajtot vitt ajándékba. (Fotó: Márton Peter Price/Facebook)

Márton Peter Price (balra) még az alaptáborban találkozott Suhajda Szilárddal, és tisztelete jeleként két csomag sajtot vitt ajándékba. (Fotó: Márton Peter Price/Facebook)

Csütörtök reggel, vagyis hozzávetőlegesen tizenöt órával Suhajda Szilárd jeladójának vételét követően Legindi Tímea a Rádió1 műsorában – az egyéb tájékoztatás mellett – elmondta, felkészült a legrosszabbra, miszerint közleményt kell írnia férje eltűnéséről. Néhány órával később azonban új hírt kapott az Everestről, és az M1 csatorna híradójának nyilatkozott is.

„Láttak a négyes tábor fölött vélhetően egy emberi alakot – mondta Legindi Tímea. – Nem biztos ez a hír, most a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán a mi ügynökségünktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve azt gondolom, hogy el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott tényleg egy ember van. Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen.”

Ezt követően órákig tartó várakozás következett, de csak a közvélemény számára, mert az itthoni háttércsapat próbált folyamatos kapcsolatot tartani az Everesten lévő több kereskedelmi expedíciószervező ügynökséggel. Tény, hogy május 25-én napközben nem hangzott el az a fontos információ, ami késő este sajtóközlemény formájában igen. Ezek szerint a hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában tartózkodik, és a magyar mászót észlelő csapat elmondta, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Ráadásul, amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Az itthoni háttércsapat május 25-én, az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel, így másnap reggel egy helikopter a 6400 méter magasságban lévő kettes táborba szállította a három legjobbnak vélt serpát, akik megpróbálták elérni Szilárd korábban mért tartózkodási helyét. A háromfős csapat tagja volt Gelje Sherpa is, aki a világon elsőként mászta meg télen a K2-t, a helikoptert pedig Simone Moro, neves olasz hegymászó és helikopterpilóta vezette.

„Valóban a legjobbak a világon, miként a helikopterpilóta is, aki felszállította őket hatezer-négyszáz méterre, a kettes táborbanyilatkozta még a mentés elején Pintér László a Sportálnak. – Pótlólagos oxigénnel másznak, gyorsan is haladnak, de bizonytalan, mikor érhetik el Szilárdot. Egy hegymászónak átlagosan három nap, míg a kettes táborból eléri azt a magasságot, ahol feltételezhetően Szilárd van. Sajnos nem a kötelek által biztosított ösvény mentén látták, hanem távolabb, nagyjából tíz-tizenöt méterre az ösvénytől, és nem volt kötéllel biztosítva.”

A Big Five-kihívás része volt

A Kyocera Everest Expedíció 2023 a Big Five-kihívás részét képezte, és március 23-án vette kezdetét. Suhajda Szilárd hosszú távú célja volt, hogy – első magyarként – megmássza a Föld öt legmagasabb hegyét. A projekt részeként 2019-ben – szintén első magyarként – feljutott a 8611 méter magas K2-re, majd 2022-ben a Lhoce (8516 méter) következett. Utóbbira tavaly májusig a magyar mászók közül csupán Erőss Zsoltnak és Gál Lászlónak sikerült feljutnia. A Mount Everest mellett a Kancsendzönga (8586 méter) és a Makalu (8485 méter) tartozott még a Big Five-kihívásba.

A szombat kora délutáni sajtóközlemény alapján kijelenthető, Suhajda Szilárd eltűnt a Mount Everesten. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. Egyelőre nem tudni, elérte-e a csúcsot, de egyértelműen kijelenthető, hogy Szilárd az első magyar hegymászó, aki tiszta mászással, vagyis pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten.

Suhajda Szilárd nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül

2012 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikertelen, 6400 méterig jutott

2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres

2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott

2016 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7000 méterig jutott

2017 – Mount Everest, Himalája, 8848 méter, sikertelen, 7950 méterig jutott

2018 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikertelen, 7000 méterig jutott

2019 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikeres

2021 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikertelen, 7526 méterig jutott

2022 – Lhoce, Himalája, 8516 méter, sikeres

2023 – Mount Everest, Himalája, 8848 méter, ???

Continue Reading

Ajanlo

To Top