A 12 éves David halála nagyon sok gyereket mentett meg – szívszorító történet jön

A ritka betegségben szenvedő gyermek az egész életét egy buborékban élte le.

Megrázó és egyben egy tudományos áttörésről számolt be az Obkec. A portál egy 12 évesen elhunyt fiú élettörténetét írta meg, aki születése pillanatától egy burokban élt.

Nehéz és egyben fájdalmas élete volt

David Phillip Vettert néhány másodperccel a születése után egy műanyag buborékba rakták be, amelyet soha nem hagyhatott el. A gyermek egy ritka betegséggel született, SCID nevű betegségben szenvedett, ami miatt nem működött az immunrendszere. 

David volt a szülők 3. gyermeke, aki 1971 szeptemberében született Texasban. Volt egy nővére és egy fiútestvére, aki meghalt, szintén a SCID betegség miatt. Így, amikor a szülők megtudták, hogy még egy fiuk fog születni, nagyon megijedtek, mivel az orvosok nem túl biztató diagnózist állítottak fel. Azt mondták, hogy 50 százalék az esélye annak, hogy ő is SCID-vel fog megszületni. A szakemberek azt javasolták a szülőknek, hogy amint David megszületik, azonnal egy steril buborékba kell majd őt elhelyezni, ami megvédi a vírusoktól, baktériumoktól, amelyek végzetesek lehetnek számára.

Mindenki bizakodott, hogy a buborék segítségével a gyermek 2 éves korára legyőzi a súlyos kombinált immunhiányt. Minden egyes dolgot, amit kapott, legyen az étel, víz, pelenka, ruha vagy könyv, sterilizálni kellett. A NASA mérnökei egy űrhajósöltönyt is készítettek David számára, amely lehetővé tette a szabad mozgást. A ruha segítségével David anyja először tudta megfogni és megölelni fiát, aki akkor már 5 éves volt.

Az orvosok előálltak egy újabb eljárással 

A szakemberek 1983-ban azt gondolták, a kisfiú nővérén csontvelő-transzfúziót végeznek el, hogy ily módon esélyt adjon testvérének a gyógyulásra. David 12 éves korában hunyt el limfómában, egy rákfajtában, amit az Epstein-Barr vírus vitt be a szervezetébe, és ennek nyomait húga csontvelőjében találták meg. 

A texasi kórház később megnyitotta a David Centert, ami az immunhiány kutatásával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozott. Davidnek köszönhetően sok gyermeknél nagyon korán diagnosztizálható az SCID, így egészséges és normális életet élhetnek.