Connect with us

Sztársztorik

Meghalt Máthé Erzsi

Meghalt Máthé Erzsi

Meghalt Máthé Erzsi

95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A magyar színjátszás egyik legkarakteresebb női alakja ment el, aki május 16-án lett volna 96 éves.

A Nemzet színésze május 8-án este csendben elaludt – értesült az Index a család egyik barátjától.

Máthé Erzsia a Katona József Színház alapító tagja, aki harminc évig a Nemzeti Színház tagjaként dolgozott. Emellett rengeteg emlékezetes filmben, kabarészerepben láthattuk, az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő volt.

Máthé Erzsi 1927. május 16-án született Budafokon Mertz Erzsi néven. Nagy szegénységben nőtt fel, a II. világháború után ráadásul elvették az otthonukat, illetve kitelepítették őket, mert svábok voltak.

1945-1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának hallgatója volt, ahol Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda volt a mestere. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára nem jutott be, ennek ellenére egymás után kapta a szerepeket. 1949-ben a Nemzeti Színházban beugrott Szörényi Éva helyére az egyik darabban, amelyet Major Tamás rendezett. Major mondta neki, hogy Mertz Erzsi néven nem lehet színésznő, így lett Máthé Erzsi. A színiiskola elvégzése után, 1948-ban a Vígszínház szerződtette, majd a következő évadban leendő férje, Szendrő József Pécsre hívta dolgozni. A színésznő mindössze 22 éves volt, amikor megismerkedett Szendrővel: családi tragédiájuk, hogy a kisfiuk egyéves korában agyhártyagyulladásban meghalt. Máthé Erzsi ezt soha nem tudta feldolgozni. Második férjével, Bíró László mérnökkel annak haláláig éltek együtt.

Díjai

A Jászai Mari-díjat kétszer kapta meg Máthé Erzsi, ezen kívül érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. Megkapta a Kossuth-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat), a PUKK-díjat, a Vastaps-díjat, a filmszemle életműdíját, a Hazám-díjat és a Kállai Ferenc-életműdíjat. Ezeken kívül Budapest díszpolgárává is választották.

Visszavonultan élt

A Nemzet Színésze egy ideje már visszavonult a szakmától. A koronavírus óta elvonult a világ elől, a lakásában töltötte a mindennapjait. Több mint 10 esztendeje egy életmentő műtéten esett át, a pacemakerét állították be az orvosok. Azóta nehezen mozgott, ápolója segített neki a nap 24 órájában.

BLIKK DOSSZIÉ
mappa
mappa

Máthé Erzsi

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről!
www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Máthé Erzsi

Forrás

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top